Έτοιμη και ενεργή είναι η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr, μέσω της οποίας οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 θα μάθουν εάν εισάγονται στο Πανεπιστήμιο και σε ποια σχολή. Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων είναι θέμα λίγων ωρών. Όπως αποκάλυψε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα ανακοινωθούν έως αύριο Παρασκευή, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. “Τα τελικά αποτελέσματα για πρώτη φορά έπειτα από 59 χρόνια θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό”.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας δεν απέκλειαν και τη σημερινή μέρα, ως πιθανή για την ανακοίνωση των βάσεων.
Πώς θα μάθουν οι υποψήφιοι τις βάσεις και τη σχολή που πέτυχαν
Εκτός από την πλατφόρμα, οι υποψήφιοι θα μάθουν τη σχολή που εισάγονται και με SMS.
Οι υποψήφιοι θα μπουν στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και θα πληκτρολογήσουν:
- Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
- Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) και
- Θα μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2022 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2022 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Οι εκτιμήσεις λίγο πριν την ανακοίνωση
Τις εκτιμήσεις του για τις βάσεις των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.
Ο ίδιος είπε ότι για πρώτη φορά έχουμε τόσο νωρίς τα αποτελέσματα ενώ μίλησε για δυο παράγοντες που δυσκολεύουν τον προσδιορισμό τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “φέτος είχαμε δυο στοιχεία τα οποία μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ σε σχέση με τις βάσεις. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως έκανε εδώ και 20 χρόνια άρα δεν ξέρουμε πόσους αριστούχους έχουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι για παράδειγμα ότι ένα παιδί έγραψε πάνω από 19 στη βιολογία, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό το παιδί έγραψε 12 γλώσσα ή έγραψε 17. Το δεύτερο καινούριο είναι ότι φέτος τα παιδιά έχουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα άρα όπως καταλαβαίνετε ο προσδιορισμός των βάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνει με την επιτυχία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια”.
Πτώση άνω των 700 μορίων στη Νομική Αθήνας
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρώτο πεδίο ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι στη Νομική Αθήνας περιμένουμε η βάση να βρεθεί στα 17.450 μόρια σημειώνοντας μια πτώση 707 μορίων. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ανάλογη πτώση και περιμένουμε 17.100 μόρια . Η Ψυχολογία Αθήνας περιμένουμε να βρεθεί στο 17.350 και στη Φλώρινα 15.800 μόρια.
Πάνω από 200 μόρια αναμένεται να είναι η πτώση σε πολυτεχνικές σχολές. Σημαντική πτώση, πάνω από 350 μόρια εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης.
“Κόντρα στο ρεύμα” των υπόλοιπων Επιστημονικών Πεδίων φαίνεται ότι θα κινηθούν οι βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Ο κ. Στρατηγάκης είπε ακόμα ότι τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν προς τα Οικονομικά και την Πληροφορική θεωρώντας αφενός μεν ότι είναι πιο εύκολος δρόμος κι αφετέρου είναι ένας δρόμος που υπόσχεται επαγγελματική αποκατάσταση και καλά χρήματα με αποτέλεσμα οι θεωρητικές και οι θετικές σχολές να χάνουν παιδιά.