Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις οδηγών λεωφορείων που δεν προχωρούν τελικά στην εκτέλεση των δρομολογίων που είχαν αναλάβει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρούν ασύμφορη την ανάληψη του έργου, λόγω του κόστους των καυσίμων.
Στην παρούσα φάση δεν πραγματοποιείται σχεδόν το 8% των μεταφορών στην Αττική, δηλαδή μαθητές 116 δρομολογίων δεν έχουν τρόπο μετακίνησης από και προς το σχολείο.
Συνολικά 1.581 δρομολόγια θα εκτελούνταν καθημερινά τη φετινή σχολική χρονιά. Η πλειοψηφία τους θα εξυπηρετούσε παιδιά καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων, ενώ 495 αφορούσαν μετακινήσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες.
39 από τα δρομολόγια που εγκαταλείφθηκαν θα μετέφεραν αμιγώς παιδιά με αναπηρίες. Το 80% των περιπτώσεων καταγράφεται στην Ανατολική Αττική, όπου δυστυχώς, τα σχολεία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την πλειοψηφία των σπιτιών και το κόστος των καυσίμων είναι μεγάλο.
Πολλά παιδιά βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού και δεν μπορούν να διαχειριστούν τις αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν οι γονείς τους παρουσιάσουν επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης ψυχολογίας τους.
Δεν είναι και λίγα τα παιδιά με αναπηρία που μένουν «εγκλωβισμένα» στο σπίτι, και στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική για την μετακίνησή τους. Οι γονείς ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά παντός υπευθύνου, καθώς , επικαλούμενοι παραβίαση του άρθρου 24 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (Ν.4074/2012) στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση διασφάλισης της πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χωρίς διακρίσεις και σε ίση βάση με το σύνολο του υπόλοιπου πληθυσμού, καθώς και η παροχή της υποστήριξης και των εύλογων προσαρμογών που απαιτούνται για την εξασφάλιση του δικαιώματος αυτού.
«Λύση έως μέσα Οκτώβρη»
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής και Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νικόλαο Πέππα για τα άγονα δρομολόγια θα γίνει νέα δημοπράτηση, η οποία έχει δρομολογηθεί ήδη σύμφωνα με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον των οικονομικών φορέων και υποβληθούν οικονομικές προσφορές με πλήρη δικαιολογητικά, προβλέπεται η επίλυση του θέματος το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Όπως δήλωσε στο megafono.gr o κύριος Πέππας σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών με κάποιον εκ των άλλων προβλεπόμενων τρόπων, οι γονείς μπορούν να αποζημιωθούν με τη χορήγηση σχετικού επιδόματος (0,35 ευρώ/χλμ) στη περίπτωση που μεταφέρουν το παιδί με δική τους ευθύνη (π.χ με ΤΑΞΙ που θα μισθώσουν οι ίδιοι). Με αίτησή τους προς τη σχολική μονάδα μπορούν να ζητήσουν τη λήψη του επιδόματος απολογιστικά για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την ένταξη των μαθητών σε δρομολόγια.
«Χτυπούν με χαμηλές τιμές»
Τί είναι όμως αυτό που κάνει τους ιδιοκτήτες σχολικών λεωφορείων να εγκαταλείπουν το έργο που οι ίδιοι ανέλαβαν με δημοπρασία;
Παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» πιο συμφέρουσες τιμές, ανέλαβαν κάποια δρομολόγια με πολύ χαμηλό κόστος.
Όπως καταγγέλλουν γονείς ΑΜΕΑ, επιχειρηματίες με λεωφορεία παρά το γεγονός ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους μικρό στόλο, για παράδειγμα 10 λεωφορεία, διεκδικούν πολύ περισσότερα δρομολόγια. Στη συνέχεια διατηρούν τις πιο συμφέρουσες διαδρομές και εγκαταλείπουν τις πιο δαπανηρές και τις πιο δύσκολες, παίζοντας στην πλάτη των ΑΜΕΑ επιχειρηματικά παιχνίδια.
«Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού μειοδοτούν με ποσοστό έκπτωσης 14% περίπου μεσοσταθμικά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και έως 60%(!)χαμηλότερα από την τιμή δημοπράτησης», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών.
Πρακτικές καρτέλ εις βάρος του δημοσίου»
Στο ερώτημα γιατί μειοδοτούν χαμηλότερα και από τις τιμές δημοπράτησης ο κύριος Πέππας απαντά:
«Κατά την υποβολή των προσφορών τους έχουν γνώση των τιμών δημοπράτησης και κυρίως των δυνατοτήτων τους να ανταποκριθούν στην εκτέλεση του δρομολογίου. Εάν το τίμημα δημοπράτησης ήταν χαμηλό, τότε το ποσοστό των άγονων δρομολογίων θα ήταν πολλαπλάσιο του 7,5% που είναι σήμερα. Η πλειοψηφία των υποψήφιων αναδόχων που μειοδοτούν και εκτελούν σήμερα τα δρομολόγια σε ποσοστό άνω του 90% των δημοπρατημένων καταδεικνύει το αίολο του επιχειρήματος περί χαμηλής τιμής δημοπράτησης. Η άποψη περί χαμηλού τιμήματος μάλλον παραπέμπει σε προσπάθεια δημιουργίας ολιγοπωλίου και πρακτικές καρτέλ εις βάρος του δημοσίου χρήματος και εν τέλει της κοινωνίας».
Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα του πώς εργάζεται η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών της περιφέρειας και πως επιτρέπει να συνάπτονται συμβάσεις με αναδόχους που δίνουν ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό .