Την ώρα που τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει φωτιά στη χώρα μας και η άνοδος στην τιμή τους συνεχίζεται, παρά την πτώση του πληθωρισμού, αποδεικνύεται πως η αισχροκέρδεια «βασιλεύει» στην ελληνική αγορά.
Ο καταναλωτής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να πληρώνει πλέον τη φέτα στην τιμή παρμεζάνας και το πρόβειο γιαούρτι περισσότερο από 5 ευρώ το κιλό, αλλά η απάντηση που δίνεται επίσημα είναι ότι δεν υπάρχει επάρκεια λόγω του σφαγιασμού των ζώων που δεν μπορούν να τραφούν με τόσο ακριβές
ζωοτροφές.
Ασυδοσία και αισχροκέρδεια
Το «χάος» ανάμεσα στο κόστος του ίδιου ακριβώς προϊόντος στο ράφι των μεγάλων αλυσίδων και στο ράφι του γνωστού γαλακτοπωλείου, ξεσκεπάζει την αισχροκέρδεια και αποδεικνύει πως δεν λειτουργεί σωστά ο ελεγκτικός μηχανισμός.
Ένα κιλό πρόβειο γιαούρτι σε πήλινο κοστίζει στο γαλακτοπωλείο 2,85 ευρώ, ενώ στις μεγάλες αλυσίδες ( π.χ Σκλαβενίτης, ΑΒ) κοστίζει 50% περισσότερο, δηλαδή έως 4,27 ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και στα επιδόρπια.
Τα προϊόντα πωλούνται έως και 54% ακριβότερα( μασούτης, ΑΒ, Σκλαβενίτης, Θανόπουλος ) σε όλες τις αλυσίδες που το εμπορεύονται.
Για παράδειγμα, το ρυζόγαλο και η κρέμα ενώ στο γαλακτοπωλείο σε λιανική τιμή διατίθενται 0,72 ευρώ, στο ράφι του super market πωλείται 1,10 ή 1,08. Η τιμή δηλαδή είναι αυξημένη έως και κατά 54%. Το γαλακτοπωλείο που πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, πετρέλαιο, προσωπικό και έχει μικρότερο τζίρο από τις αλυσίδες, χρεώνει στον καταναλωτή 55 με 50% λιγότερο!
Στον ΑΒ μάλιστα η τιμή του συγκεκριμένου γιαουρτιού αυξήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, κάτι που όμως δεν συνέβη στο γαλακτοπωλείο.
Ποιο είναι τελικά το κέρδος των super market από την πώληση του πρόβειου γιαουρτιού Δημητρίου και ων επιδορπίων( κρέμα-ρυζόγαλο κ.α) ;
Το κέρδος αυτό είναι αισχροκέρδεια; και αν ναι, γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης τόσο καιρό δεν την έχει εντοπίσει;
Συμβαίνει το ίδιο και στα υπόλοιπα προϊόντα στα ράφια;
Ποιο ήταν το κέρδος από την πώληση των προϊόντων «Δημητρίου» πριν το 2019; Ποιο είναι σήμερα; Στα ερωτήματα αυτά οφείλει να απαντήσει το Υπουργείο.
Πως ακριβώς ορίζεται η αισχροκέρδεια :
Στην παρούσα ο νόμος απαγορεύει μέχρι τις 30.6.22 την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.
Ποιο όμως ήταν τελικά το περιθώριο κέρδους πριν τον Σεπτέμβριο του 2021; Αν ισχύει αυτό που έχει αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης , πως κατά μ.ο. τα super market δεν είχαν κέρδος μεγαλύτερο του 2,5%, τότε το περιθώριο κέρδους στα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά ξεπερνά κάθε όριο της αισχροκέρδιας.
Μάλιστα, μεγάλες αλυσίδες super market πωλούν το πρόβειο γιαούρτι και τα επιδόρπια γιαουρτιού κατά 50% ακριβότερα σε σχέση με τη λιανική τιμή του γαλακτοπωλείου. Κάτι που εύλογα σημαίνει πως η τιμή είναι ακόμα πιο αυξημένη, εάν συγκριθεί με την χονδρική τιμή των προϊόντων.
Εκτός αν το γαλακτοπωλείο πουλάει ακριβότερα στις αλυσίδες απ’ ότι στη λιανική, κάτι που μάλλον είναι αδύνατον.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης οφείλει να δώσει απαντήσεις.