Οι μετοχές της τράπεζας Credit Suisse σημείωσαν νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χάνοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχός της αρνήθηκε περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SNB), η οποία απέκτησε μερίδιο 10% στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό το 2023, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, επικαλούμενη κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα. «Δεν μπορούμε γιατί θα πηγαίναμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, όπως επικαλείται το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το στέλεχος, η SNB είναι ευχαριστημένη με το σχέδιο μετασχηματισμού της Credit Suisse και πρότεινε ότι η τράπεζα ήταν απίθανο να χρειαστεί επιπλέον χρήματα.
Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Σαουδικής Αραβίας που ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση του βασιλείου, η SNB πήρε μερίδιο 9,9% στην ελβετική τραπεζική ως μέρος της άντλησης κεφαλαίων της Credit Suisse και δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η αύξηση κεφαλαίου της ελβετικής τράπεζας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε ως στόχο τη χρηματοδότηση μιας τεράστιας στρατηγικής αναθεώρησης που αποσκοπούσε στη βελτίωση της απόδοσης του επενδυτικού τραπεζικού τομέα της και στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος κινδύνων και αστοχιών συμμόρφωσης.
Την Τρίτη, η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για το 2022 λέγοντας ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στους ελέγχους επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και των εκροών πελατών που δεν έχουν ακόμη ανασταλεί.
Η τράπεζα προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών. Οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (120 δισεκατομμύρια δολάρια).
Στελέχη μεγάλων τραπεζών στην Ελβετία έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση της χώρας να υποστηρίξει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times.
Οι ανώνυμοι τραπεζικοί αξιωματούχοι είπαν στο μέσο ενημέρωσης ότι η πλούσια πελατεία από την Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την κατάθεση των χρημάτων τους σε ελβετικές τράπεζες, αφού η Βέρνη εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας παγώνοντας δισεκατομμύρια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος των κυρώσεων.