Η προβολή της ταινίας του Σουηδού σκηνοθέτη Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, «Shower Boys» (Αγόρια στο Ντους), σε 10χρονους μαθητές σε δημοτικό σχολείο της Αττικής, προκάλεσε αντιδράσεις και πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την επιλογή αυτή.
Και όχι άδικα αφού η ίδια η ταινία, εκτός του ότι είναι χαρακτηρισμένη από το υπουργείο παιδείας για παιδιά 1ης γυμνασίου και άνω, θα πρέπει να δούμε λίγο και το ποιος εγκρίνει αυτές τις ταινίες για τα παιδιά μας και τι ποινές πρέπει να έχει ο ίδιος, διότι δεν μπορεί δεκάχρονα ή και δεκατριάχρονα αγόρια να βλέπουν τέτοιες ταινίες στο υποχρεωτικό σχολείο και οι γονείς να μην έχουν λόγο σε αυτό.
Πολλοί βέβαια (οι περισσότεροι από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα) έτρεξαν να φωνάξουν πως η συγκεκριμένη ταινία είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας αλλά “απλώς” για μεγαλύτερα παιδιά – συγκεκριμένα για παιδιά 1ης Γυμνασίου και πάνω.
Και σωστά είπαν. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γιγαντιαίο λάθος της συγκεκριμένης δασκάλας και ακόμα χειρότερα, το μέγα λάθος του υπουργείου που, ακολουθώντας τις παράλογες απαιτήσεις της υποτιθέμενης “woke culture“, ενέκρινε την ταινία αυτή για προβολή σε μικρά αγόρια, στα παιδιά μας…
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η λέξη ντροπή είναι μία άγνωστη λέξη στους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας.
Τι λέει ο σκηνοθέτης
Ο σκηνοθέτης της ταινίας ο οποίος υπερασπίζεται το”έργο” του είπε:
«Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.
Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία».
Αναλυτικά η δήλωσή του στο freecinema.gr έχει ως εξής:
«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, “Αγόρια στο Ντους”, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.
Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.
Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.
Τα “Αγόρια στο Ντους” αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να “γίνεις άνδρας” και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το “Αγόρια στο Ντους” χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»
Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης
25/05/2023».