Δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα που ζητούσε διακαώς ένα debate, αν και ήθελε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ίδιου.
Πρωταγωνιστής ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για την παιδεία τονίζοντας την κατάργηση των βάσεων εισαγωγής δίνοντας και πάλι την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια, για την εθνική ασφάλεια διαβεβαιώνοντας πως εφόσον υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι μόνο δεν πρόκειται να γκρεμίσει τους όποιους φράχτες στον Έβρο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο πλαίσιο απόδοσης ασύλου και επίσης να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσα βάρη όσον αφορά τους μετανάστες προς την χώρα μας.
Επιστροφή της ΔΕΗ στο δημόσιο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε πως το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων, από τον υψηλό ΦΠΑ από την έμμεση φορολογία, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ.Μητσοτάκης όμως αρνείται να ρίξει τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις, για να κρατάνε υψηλά τις τιμές οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια και αυτό δήλωσε πως είναι μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.
Συγκεκριμένα είπε:
“Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων, από τον υψηλό ΦΠΑ από την έμμεση φορολογία, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει το ΦΠΑ, γιατί δεν ρίχνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όταν ακόμα και οι υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη το ζητάνε. Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις, για να κρατάνε υψηλά τις τιμές οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια. Οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουμε στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Άρα λοιπόν εμείς θα σταματήσουμε αυτό το μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς και λίγους και ισχυρούς. Να λοιπόν που θα βρούμε τα λεφτά. 4,5 δισεκατομμύρια είναι τα υπερ-έσοδα. Θα σταματήσει να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος, αυτό θα γίνει και θα πάρει ανάσα ο πολίτης και ο καταναλωτής. Θα πέσουν οι τιμές.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε πως η ΔΕΗ θα πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο και ταυτόχρονα πως θα πρέπει να κοπούν τα παχυλά μπόνους που μοιράζουν οι διοικούντες μεταξύ τους, την ώρα που η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα όλων των Ελλήνων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Δείτε το βίντεο:
Μητσοτάκης σε πανικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της (άρρωστης δυστυχώς) κας.Ράνιας Τζίμα του Mega για τα Τέμπη και το τραγικό δυστύχημα και το αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί, όχι μόνο δεν απάντησε σε τίποτα, αλλά σαστισμένος σχημάτισε προτάσεις για άλλα θέματα που δεν είχαν καμία σχέση με την ερώτηση και μετά δυσκολίας έβγαζαν νόημα…
Συγκεκριμένα απάντησε:
«Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».
Ανοιχτό άφησε ο Μητσοτάκης το ενδεχόμενο της επέκτασης του λεγόμενου Market Pass, δηλαδή των ελάχιστων ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση σε κάποιους πολίτες, με τα φιλοκυβερνητικά κανάλια και ιστοσελίδες να το αναφέρουν σαν «κρυφό όπλο» που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή προεκλογικά.
Μητσοτάκης για υποκλοπές
Στην δεύτερη ερώτηση της κας.Τζίμα για τις υποκλοπές ο κ.Μητσοτάκης είπε πως ο κ.Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημοκρατία μας και κακώς υπήρξε παρακολούθηση αυτού.
Κατέληξε λέγοντας:
«Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε βέβαια πως μόλις πρόσφατα η Ελλάδα ανακοινώθηκε πως είναι στην θέση 107 στην λίστα των των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου.
Αυτό σημαίνει πως ξεπεράσαμε το Τσαντ και φυσικά είμαστε πίσω από την Αλβανία αφού η γειτονική χώρα είναι στην 91η θέση της ίδιας λίστας.
Πληροφοριακά το Τσαντ είναι στην 109 θέση ενώ στην 108 είναι η Ινδονησία…
Κατά τα άλλα και πάντα σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο.
Δείτε το βίντεο:
Ανδρουλάκης: Στην φυλακή οι υπεύθυνοι των παρακολουθήσεων
Το “highlight” της βραδιάς ήταν ο κ.Ανδρουλάκης και η φράση του πως «οι υπεύθυνοι των παρακολουθήσεων θα πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για τις ποινικές ευθύνες.
Μπορεί να μην απάντησε στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη το αν εννοεί πως θα πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παύει όμως να είναι μία ηχηρή δήλωση που βρίσκει σύμφωνους όλους του Έλληνες που παρακολούθησαν να ξετυλίγεται το κουβάρι των παρακολουθήσεων του κ.Ανδρουλάκη αλλά και του αρχηγού του Στρατού.
Δείτε το βίντεο:
Ο επίλογος του Αλέξη Τσίπρα στο debate
Στο επίλογο του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για άλλη μία φορά την ευκαιρία για αλλαγή.
Μία αλλαγή που θα διορθώσει τις αδικίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κατά την αποχώρησή του ο κ.Τσίπρας από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ζήτησε να υπάρχουν γενικότερα debate και ζήτησε από τον κ.Μητσοτάκη να υπάρξει debate και ανάμεσα στους δύο (Τσίπρας-Μητσοτάκης) με απευθείας διάλογο.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην προδικάζουμε πως θα υπάρχουν δεύτερες εκλογές και πως μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες – αναλόγως πάντα του τι θα ψηφίσει ο κόσμος.
Δείτε το βίντεο:
Τελικά μπήκε γκολ;
Σύμφωνα με ειδικούς (image makers) πάντως, ο κ.Τσίπρας κέρδισε με τις απαντήσεις του τις εντυπώσεις ενώ πηγές μας αναφέρουν πως οι σύμβουλοι του κ.Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την «απόδοσή» του στο debate αυτό και την αμυντική του στάση γενικότερα.
Στον ΣΚΑΪ πάντως τα βλέπουν όλα καλά…
Τυπικό και “στημένο” το Debate
Κλείνουμε με την φράση της κας.Ράνιας Τζίμα πως «όσο εμείς οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε λίγο πιο αυστηροί και απαιτητικοί στους όρους του debate, τα debate θα είναι αυτά» εννοώντας πως η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά και η έλλειψη διαλόγου με τους δημοσιογράφους, έκανε αυτή τη διαδικασία πολύ τυπική και ακόμα πιο πολύ στημένη και βαρετή.
Θυμίζουμε βέβαια πως τα παραπάνω εμπόδια τα έβαλε κυρίως η Νέα Δημοκρατία αφού σε καμία περίπτωση ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί διάλογο…
Μένουν λοιπόν όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν στην κάλπη της 21ης Μαΐου αλλά και την επόμενη κάλπη που θα στηθεί τον Ιούλιο…