Δεν είναι λίγοι οι φίλοι και γνωστοί που δηλώνουν ότι “όπως και να έκανε λάθη η ΝΔ, ο Πιερρακάκης ψηφιοποίησε το Κράτος και για αυτό θα τους ψηφίσω.” Σε προηγούμενο άρθρο μου απέδειξα γιατί δεν ισχύει αυτό. Όχι με δικές μου θεωρίες, με αντικειμενικά συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά εδώ ένα μοναδικό παράδειγμα για να σκεφτείτε την ημέρα της κάλπης. Θα έρθει η σειρά σας και θα σας ζητήσουν ταυτότητα.
Μπορώ να ψηφίσω με την ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό;
Θεωρητικά ναι, βέβαια! Κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) η οποία λέει τα εξής:
Άρθρο 4
Διαδικασία επίδειξης εγγράφου
1.Για τον σκοπό της ταυτοποίησής του, ο κάτοχος του εγγράφου της παρ. 3 του άρθρου 3 επιδεικνύει στα φυσικά πρόσωπα, στους νόμιμους εκπροσώπους ή στα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των φορέων ή των προσώπων της παρ. 2 του άρθρου 1, τον κωδικό QR του εγγράφου, μέσω της κινητής του συσκευής.
2.Ο έλεγχος ταυτότητας ή η ταυτοποίηση του κατόχου πραγματοποιείται από τα πρόσωπα της παρ. 1 με τη χρήση της εφαρμογής. Ειδικότερα, τα πρόσωπα της παρ. 1, επαληθεύουν, μέσω της σάρωσης του κωδικού QR, τη γνησιότητα και την εγκυρότητα του εγγράφου με τη χρήση της υπηρεσίας επαλήθευσης της παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
3.Για την ολοκλήρωση του ελέγχου ταυτότητας ή της ταυτοποίησης, αποστέλλεται στην κινητή συσκευή του κατόχου, μέσω σχετικής ειδοποίησης (push notification), αριθμός ασφαλείας που αποτελείται από τέσσερα (4), κατ’ ελάχιστον, ψηφία (για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας), τον οποίο ο κάτοχος γνωστοποιεί στα πρόσωπα της παρ. 1. Εφόσον ο κάτοχος το επιλέξει, σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής, δύναται να προεγκρίνει την επόμενη και μόνο επαλήθευση, από τη στιγμή της ενεργοποίησης και για τα επόμενα πέντε (5) λεπτά.
4.Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίδειξης εγγράφου, καθώς και μετά την ολοκλήρωση αυτής δεν λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε αποθήκευση στοιχείων στην κινητή συσκευή των προσώπων της παρ. 1.
5.Η επίδειξη εγγράφου σύμφωνα με το παρόν ισοδυναμεί με επίδειξη του αντίστοιχου φυσικού ταυτοποιητικού εγγράφου στα πρόσωπα της παρ. 1.
Ξεκάθαρο; Πάμε πατριώτες, μπήκε η ψηφιακή εποχή! Αλλά για να σκεφτούμε λίγο τι απαιτεί αυτά που γράφει τόσο όμορφα ως ιδέες η κοινή υπουργική απόφαση.
Θα χρειαστεί σε κάθε εκλογικό κέντρο να υπάρχει άνθρωπος που να γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί την εφαρμογή.
Επιπλέον θα πρέπει να έχει και συσκευή που να τρέχει την εφαρμογή. Καθότι δεν είναι επίσημα νομική υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη, θα πρέπει το Κράτος να του παρέχει δηλαδή κινητό ή tablet.
Ακόμα πιο ακριβή θα είναι η απαραίτητη πρόσβαση στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (εφόσον υπάρχει επαρκής ταχύτητα έτσι στο εκλογικό κέντρο) που θα πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Για κάθε εκλογικό κέντρο.
Τι έχει πετύχει λοιπόν ο ‘καταπληκτικός’ και ‘πρωτοπόρος’ υπουργός Πιερρακάκης με την ψηφιακή ταυτότητα; Μια τεράστια τρύπα στο νερό. Γιατί αναιρεί ουσιαστικά την ταυτοποίηση στην πράξη. Εγώ προσωπικά κυκλοφορώ χωρίς την εφαρμογή στο κινητό. Έχω μόνο σε φωτογραφία την ταυτότητά μου και το δίπλωμα. Την εγκατέστησα, πήρα φωτογραφία και δείχνω την φωτογραφία. Γιατί; Γιατί πουθενά δεν κάνουν την διαδικασία ελέγχου! Μάλιστα την υποκρισία την καταλαβαίνουν και οι ίδιοι γιατί γράφουν σχετικά με την εκλογική διαδικασία ειδικά ότι “Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται”….με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας όπως πάντα.
Οπότε δεν μπορείς να πας χωρίς ταυτότητα την Κυριακή γιατί δεν ξέρεις αν θα δεχτούν την ψηφιακή ταυτότητα. Κάπου εδώ λοιπόν ο φίλος του Πιερρακάκη λέει “ε, δεν φταίει αυτός που δεν το εφαρμόζουν” και πραγματικά με βγάζει από τα ρούχα μου. Δεν είμαστε στην δευτέρα δημοτικού.
Προφανώς και είναι ευθύνη του αν είναι υλοποιήσιμο ή όχι αυτό που έκανε, αλλιώς απλά ξοδέψαμε εκατομμύρια για τίποτα! Ενώ ταυτόχρονα ο λογικός άνθρωπος ρωτάει “γιατί έχουμε καν αστυνομική ταυτότητα” και ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και μας τρέχουν να συμπληρώνουμε σε δεκάδες πλατφόρμες στοιχεία ξανά και ξανά;
Δεν θα ψηφίσω λοιπόν Πιερρακάκη γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν πέτυχε τίποτα απολύτως. Η ευκολία που λένε κάποιοι με την οποία γίνονται πράγματα που παλιά είχαν πολύ μπελά συνήθως είναι γιατί εμείς κάνουμε το data entry πλέον σαν υπάλληλοι της κάθε δημόσιας υπηρεσίας. Ή επειδή είναι διάτρητη η διαδικασία και – όπως με τις ταυτότητες – υποκρισία να ισχυριζόμαστε ότι είναι βιώσιμη εναλλακτική.