Μια έρευνα πάνω σε δείγματα χαβιαριού από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουκρανία ανέδειξε ότι τα μισά από τα ελεγχθέντα προϊόντα χαβιαριού ήταν παράνομα, και ορισμένα από αυτά δεν περιείχαν καν χαβιάρι.
Το χαβιάρι, παρασκευαζόμενο από αυγά του οξύρρυγχου, έχει γίνει παράνομο εδώ και δεκαετίες λόγω της λαθροθηρίας που έθεσε τον οξύρρυγχο στο όριο της εξαφάνισης. Σήμερα, το νόμιμο χαβιάρι μπορεί να προέρχεται μόνο από εκτρεφόμενο οξύρρυγχο, με αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία του είδους.
Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον Αρν Λούντβιχ από το γερμανικό ινστιτούτο “Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research”. Οι αναλύσεις περιλάμβαναν γενετικά και ισοτοπικά δεδομένα για δείγματα χαβιαριού από τις προαναφερθείσες χώρες. Τα αποτελέσματα, δημοσιευμένα στο περιοδικό “Current Biology”, ανέδειξαν ότι το 21% των δειγμάτων προέρχονταν από άγρια αλιευμένους οξύρρυγχους, ενώ το 29% παραβίαζε τους κανονισμούς για το εμπόριο χαβιαριού, αναφέροντας λανθασμένο είδος ή καταγωγή.
Επιπλέον, το 32% των δειγμάτων κατηγορήθηκε ως “εξαπάτηση πελατών”, καθώς δηλώθηκαν ως άγρια χαβιάρι παρά το ότι προερχόταν από υδατοκαλλιέργεια. Τέλος, ανακαλύφθηκε ότι τρία δείγματα σερβίρονταν στη Ρουμανία ως “σούπα οξύρρυγχου” χωρίς να περιέχουν καν χαβιάρι, αλλά από άλλα ψάρια.
Παρά τους κανονισμούς και τις προσπάθειες για προστασία του οξύρρυγχου, η παράνομη λαθροθηρία φαίνεται να συνεχίζεται, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιτήρησης και της συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς για τη διατήρηση των ειδών.