Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, με την υποστήριξη της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, κατέστρεψε δύο εγκληματικές οργανώσεις που ενεπλάκησαν σε απάτες εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων. Η συνολική ζημία προς το Κράτος εκτιμάται σε 150.000 ευρώ.
Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα συνελήφθησαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τελωνειακός και λιμενικός υπάλληλος. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται επίσης 57 άτομα που συνεργάστηκαν ή επωφελήθηκαν από τις εγκληματικές ομάδες.
Οι κατηγορίες καλύπτουν εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, κλοπές, πλαστογραφία, παράβαση φορολογικών κανόνων, νομοθεσίας για ναρκωτικά, όπλα, προστασία αρχαιοτήτων, και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η δράση των δύο εγκληματικών ομάδων αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη προανακριτική και οικονομική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Η δράση τους περιλάμβανε απάτες εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, προκαλώντας ζημία περίπου 150.000 ευρώ.
Οι εγκληματικές ομάδες λειτουργούσαν ανεξάρτητα μεταξύ τους, αλλά με κοινό στόχο, προκειμένου να πραγματοποιούν παράνομες επιστροφές φόρου καυσίμων ή να πωλούν λαθραία καύσιμα. Η οργάνωση περιλάμβανε ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και ιδιοκτήτες/υπεύθυνους πρατηρίων υγρών καυσίμων.
Οι ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας επιδίδονταν σε ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ψευδείς ανεφοδιασμούς με καύσιμα, χρησιμοποιώντας εικονικά φορολογικά στοιχεία. Αυτά τα φορολογικά στοιχεία προμηθεύονταν από ιδιοκτήτες-υπεύθυνους πρατηρίων υγρών καυσίμων.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες των σκαφών επωφελούνταν από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου, ενώ οι πρατηριούχοι καταχράζονταν -κατά περίπτωση- τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Οι δύο υπάλληλοι, υπεύθυνοι για τον έλεγχο του ανεφοδιασμού των σκαφών και την εφαρμογή της νομοθεσίας, συνέβαλαν αποφασιστικά στην παράνομη δραστηριότητα. Διευκόλυναν τη διάπραξη των αδικημάτων, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα, με τον τελωνειακό να λαμβάνει έως και 1.000 ευρώ και τον λιμενικό από 30 έως 100 ευρώ.
Μετά την επίτευξη των σκοπών τους, τα μέλη της οργάνωσης προχώραγαν στην αποθήκευση και πώληση λαθραίων καυσίμων σε δίκτυο πελατών τους.
Από την προανακριτική έρευνα προκύπτει ότι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την παράνομη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου (Ε.Φ.Κ.) και τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) εκτιμάται τουλάχιστον στα 175.000 ευρώ. Επιπλέον, το σύνολο του χρηματικού ποσού που καρπώθηκαν τα μέλη από τις επιστροφές του Ε.Φ.Κ. υπερβαίνει τα 340.000 ευρώ.
Ειδικότερα, η έκδοση εικονικών τιμολογίων ανέρχεται σε περίπου 260.000 ευρώ, ενώ η επανειλημμένη και επαγγελματική αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων φτάνει τους 25 τόνους.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σωματικές έρευνες, καθώς και σε έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
- 53.214 ευρώ,
- ποσότητες καυσίμων,
- 37,12 γραμμάρια κάνναβης
- 8 όπλα και πλήθος φυσιγγίων,
- 3 οχήματα,
- ατζέντες – τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις,
- σπρέι πιπεριού,
- σιδερογροθιά,
- πλήθος φορητών δεξαμενών και δοχείων αποθήκευσης καυσίμων,
- 2 καταγραφικά μηχανήματα και
- 2 πιστωτικές κάρτες αλιευτικών σκαφών.