Ποιοι γιορτάζουν σήμερα:
Δέσποινα, Καισαριανή, Μαρία, Μαριέττα, Μαριανός, Μαριανή, Μάριος, Παναγιώτης, Παναγιώτα
Επέτειοι:
Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό και την τιμή προς τα Ένοπλα Δυνάμεις, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προστασία και την ασφάλεια της χώρας.
Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας: Μια ημέρα που επισημαίνει τη σημασία της βιώσιμης και υπεύθυνης αλιείας, προάγοντας την προστασία των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των ωκεανών.
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τον ρόλο που διαδραματίζει η τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού: Μια ημέρα που προάγει τον πολιτισμό του χαιρετισμού, ενθαρρύνοντας την ευγένεια, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων ανεξαρτήτως κουλτούρας ή προέλευσης.
Γεγονότα:
1877: Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, τον οποίο ονομάζει “Ομιλούσα Μηχανή”.
1915: Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, επιδιώκοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να ενταχθεί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά των Ανταντ.
1942: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.
1954: Η αντιπολίτευση επικρατεί στις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με τον Παυσανία Κατσώτα να εκλέγεται δήμαρχος των Αθηνών. Στον Πειραιά εκλέγεται ο Δ. Σαπουνάκης.
1955: Κάνει πρεμιέρα η ταινία “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.
1974: Η IRA τοποθετεί βόμβα σε παμπ του Μπέρμιγχαμ, σκοτώνοντας 21 άτομα. Έξι άτομα συλλαμβάνονται και καταδικάζονται σε ισόβια, αλλά αθωώνονται χρόνια αργότερα (οι “6 του Μπέρμιγχαμ”).
Γεννήσεις:
1833: Ο Δημήτριος Βερναρδάκης, ένας Έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας και πολυπράγμων λόγιος συγγραφέας, περιγράφεται τόσο για την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία όσο και για τον πολυσχιδή πνευματικό του ρόλο. (Θαν. 13/1/1907)
1898: Ο Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος, είναι γνωστός για το έργο του που αντιπροσωπεύει το σουρεαλιστικό κίνημα. (Θαν. 15/8/1967)
1927: Η Άννα Συνοδινού, Ελληνίδα ηθοποιός, ξεχωρίζει για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο και το θέατρο. (Θαν. 7/1/2016)
Θάνατοι:
1811: Ο Χάινριχ Φον Κλάιστ, Γερμανός δραματουργός και ποιητής της ρομαντικής σχολής, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1777. Συνεισέφερε σημαντικά στον ρομαντικό πολιτισμό με τα έργα του.
1998: Ο Έλληνας ποιητής Μιχάλης Κατσαρός, γεννημένος το 1919, άφησε το σημάδι του στην ελληνική ποίηση. Η ποιητική του δημιουργία έχει επηρεάσει τη λογοτεχνική σκηνή.
2000: Ο Τσέχος αθλητής του στίβου Εμίλ Ζάτοπεκ, γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1922, αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια σε διάφορες αποστάσεις.