Στο τέλος μιας βραδιάς του 2015, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηφόριζε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, προς το Παγκράτι για μια στάση στο αγαπημένο στέκι της «πρώτη φορά Αριστεράς», στην οδό Αρριανού. Οκτώ χρόνια μετά, βρέθηκαν στην ταβέρνα «Ρούμελη» της Νέας Σμύρνης για ένα δείπνο, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του κόμματος που τους είχε ενώσει από τη νεανική τους ηλικία.
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την παραίτησή του από την Προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να γευματίζει δημόσια με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, δίνοντας ένα μήνυμα σε μια περίοδο κρίσης για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το δείπνο προκάλεσε αντιδράσεις και προκάλεσε πολλές εκτιμήσεις και εικασίες για το μέλλον του κόμματος.
Παρά την ουδετερότητα που διατήρησε κατά τη διάρκεια του εσωκομματικού αγώνα για τη διαδοχή του, ο Τσίπρας έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα με την παρέμβασή του, μέσω στενών συνεργατών του, σχετικά με την ανακοίνωση δημοψηφίσματος για τις διαγραφές ιστορικών στελεχών, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και τις εντάσεις στην ομάδα Αχτσιόγλου, ενίσχυσαν την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ο Τσίπρας παρέμεινε εγγυητής της ενότητας. Το δείπνο με τον Σακελλαρίδη φαίνεται να αντικατοπτρίζει την προσπάθεια αντιμετώπισης των εσωτερικών προκλήσεων, ενώ η σιωπηλή παρουσία του στην κρίσιμη αυτή φάση μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας αναχαίτισης.
Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι η απόσυρση της τάσης “6 συν 6” υπό την Έφη Αχτσιόγλου θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα διάλυσης του πολιτικού χώρου. Αυτό εξηγεί τη δημόσια έκκληση του Στέφανου Κασσελάκη, που περιηγούμενος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας απάντησε στα ηγετικά στελέχη της τάσης, λέγοντας πως επιθυμεί τη διατήρηση της συνεργασίας. Ο Κασσελάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος, η πόρτα του είναι ανοικτή, και προσκάλεσε την τάση να συνεχίσουν τη συνεργασία για το κοινό καλό.
Πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν πως ο πρώην πρωθυπουργός συναντά περιοδικά φίλους και πρώην συνεργάτες, ενώ τόνισαν ότι δεν πρέπει να ερμηνεύουμε όλα τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα της πολιτικής επικαιρότητας.
Ένα δεύτερο σοκ ήρθε μετά την δήλωση του Νίκου Καρανίκα, υποστηρικτή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος χαρακτήρισε τα στελέχη της τάσης “6 συν 6” ως “αναξιόπιστους,” “υπερόπτες” και “ανίκανους.” Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εντείνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ηγεσίας και των τάσεων.
Η κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη κατά της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, με τον χαρακτηρισμό του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ ως “την πιο μνημονιακή απόφαση,” προκάλεσε ένταση και αντιδράσεις εντός του κόμματος. Πολλοί πρωταγωνιστές θεώρησαν ότι ο Κασσελάκης ξεπέρασε τα όρια, δημιουργώντας ένα δεύτερο σοκ μετά την προηγούμενη ανακοίνωση.
Τέλος, οι δηλώσεις του Κασσελάκη θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής του κληρονομιάς. Ο Γιάννης Δραγασάκης, στενός συνεργάτης του Τσίπρα, αντέδρασε οργισμένα, καλώντας τον Κασσελάκη να μην υπονομεύει την προηγούμενη διακυβέρνηση και να αποφεύγει συκοφαντικά επιχειρήματα που μπορούν να εκτίθενται στη Νέα Δημοκρατία.
Και γιατί, λοιπόν, στην περίπτωση του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ, η υλοποίησή του ως μέρος μιας συλλογικής απόφασης έχει επανειλημμένα τονίσει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξαιτίας της σημασίας του ως κρίσιμου στοιχείου στην ανατροπή του Βουλευτή Παύλου Πολάκη κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Πολάκης έκρινε την απόφαση για το μαξιλάρι ως στοιχείο κριτικής κατά του Τσακαλώτου, καθώς πιστεύει ότι επηρέασε αρνητικά τους δεσμούς του κόμματος με την μεσαία τάξη. Ο Πολάκης είχε εκφράσει τις αντιδράσεις του σχετικά με το μαξιλάρι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Κατόπιν τούτου, η δήλωση του Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε πως “τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο”. ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς”. Ο Τσακαλώτος, επίσης, αντέδρασε στην παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, συμφωνώντας με τις απόψεις του και εκφράζοντας περηφάνια για τη σημαντική προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για την έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας.