Αλληλεγγύη στον δρόμο: Ο Έλληνας οδηγός και η στάση σε εκτάκτους ιατρικούς κινδύνους

0
11

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, γνωστή και ως ΛΕΑ, αντιπροσωπεύει μια διαδρομή στους αυτοκινητοδρόμους και τις εθνικές οδούς που πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μη υπαρκτή επιλογή. Είναι ένας δρόμος που προορίζεται αποκλειστικά για την κίνηση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων, περιπολικών και οχημάτων του αυτοκινητοδρόμου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΛΕΑ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για καθημερινές ανάγκες όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου, επίσκεψη στην τουαλέτα ή ανάπαυση, καθώς αυτά δεν αποτελούν έκτακτες ανάγκες. Η παραβίαση αυτού του κανόνα επιβάλλει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδας και άδειας οδήγησης, ακόμα και σε περίπτωση προσπέρασης.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι πολλοί οδηγοί, αγνοώντας την κρισιμότητα της ΛΕΑ, τη χρησιμοποιούν ρουτίνας. Ακόμα και όταν πίσω τους κινείται ασθενοφόρο με ενεργοποιημένα φώτα και σειρήνα, παραμένουν αδιάφοροι.

Αυτή η αδιαφορία έχει δυσάρεστες συνέπειες, καθώς παρατηρείται ακόμα και σε καταστάσεις πραγματικής έκτακτης ανάγκης, όπου οι οδηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να ενδώσουν στο ασθενοφόρο. Η συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι τραγική, και απαιτείται σεβασμός και συνείδηση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είναι καιρός να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της ΛΕΑ και να σεβόμαστε τον χώρο αυτόν όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί.

Δείτε το παρακάτω βίντεο: