Αναλυτική έρευνα σξιοπιστίας του ChatGPT στον ιατρικό χώρο: Καλείται η προσοχή των χρηστών

0
7

Πρόσφατη έρευνα πραγματοποιημένη από φαρμακοποιούς στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ αναδεικνύει ανησυχίες για την ακρίβεια των ιατρικών πληροφοριών που παρέχει στο ChatGPT, στις δημοφιλείς ιογενείς chatbot του OpenAI. Η έρευνα, που περιγράφεται στη δωρεάν έκδοση του ChatGPT, αναδεικνύει περιπτώσεις όπου οι απαντήσεις του chatbot σε ερωτήσεις που σχετίζονται με φάρμακα είναι εν μέρει ή πλήρως ανακριβείς, ελλιπείς ή ακόμη και απαντούν λανθασμένα.

Κάνε την ChatGPT να σου απαντήσει ακόμη και απαγορευμένες ερωτήσεις -  Techmaniacs

Η αναφορά της έρευνας επισημαίνει ότι μόνο το 25% των απαντήσεων του ChatGPT σε ιατρικές ερωτήσεις θεωρήθηκαν “ικανοποιητικές” από τους ερευνητές. Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι το chatbot δεν παρέχει σχετικές πηγές για τις πληροφορίες που παρέχει πάντα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πιθανό κίνδυνο για τους χρήστες που εξαρτώνται από αυτό για ιατρικές συμβουλές.

ΑΠΘ: Το ChatGPT έδωσε εξετάσεις σε μάθημα και πέρασε με… άριστα

Το ChatGPT, που θεωρήθηκε ως μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές Διαδικτύου, αντιμετωπίζει πλέον επικρίσεις για την ακρίβεια και την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχει, μετά από ανάλογες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και σε προηγούμενες μελέτες. Ο συγγραφέας της μελέτης τονίζει τη σημασία της προσοχής και της επανάληψης των πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές, ιδίως στον ιατρικό τομέα, όπου οι αναλύσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.