Αναταραχή στη COP28: Η τροποποίηση της δέσμευσης για αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα σπάει τη συμφωνία – [Βίντεο]

0
14

Σε ένα κλίμα ανησυχίας για την αύξηση της κλιματικής αλλαγής, μία από τις μικρές ημεδαπές χώρες, αντιδρώντας στην αφαίρεση της δέσμευσης για αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα από το τελικό της COP28, εξέφρασε την ανησυχία της με ένα προκλητικό μήνυμα: “Δεν θα σιωπήσουμε στις θαλάσσιες μας τάφρους.

Οι εν λόγω χώρες, απειλούμενες από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία φαινόμενα, είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη για σθεναρή δράση ενάντια στην κλιματική κρίση.

COP28: Απαλείφθηκε η «έξοδος» από τα ορυκτά καύσιμα στο σχέδιο απόφασης

Η αλλαγή της διατύπωσης από “αποχώρηση” σε “μείωση” στο κείμενο της COP28 αποτελεί συμβιβασμό που προέκυψε μετά από έντονες πιέσεις από χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να υπονοηθεί μια λιγότερο φιλόδοξη δέσμευση για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

@c4news "We will not go silent to our watery graves" was the warning from one of the small island nations most at risk from climate change, after a pledge to "phase out" fossil fuels was removed from the COP28 final agreement. After intensive lobbying by oil rich nations, the draft text refers to "reducing" their use instead. #COP28 #climatechange #fossilfuels #globalwarming #climateprotest #protest #UAE #Dubai #C4news #News ♬ original sound – Channel 4 News