Ανεμοστρόβιλος στην Ιρλανδία: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από το φαινόμενο – [Βίντεο]

0
12

Συχνά δημιουργούνται ερωτήσεις σχετικά με τους ανεμοστρόβιλους στην Ιρλανδία και αναρωτιόμαστε αν τα φαινόμενα που παρατηρούνται μπορεί να συνδεθούν με αυτούς. Παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία δεν θεωρείται “ανοιχτή” στους ανεμοστρόβιλους όπως ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και η Ιρλανδία έχει το δικό της ιστορικό σε αυτόν τον τομέα.

Οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, που συνδέονται συνήθως με περιοχές όπως το Tornado Alley στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να είναι σπάνιοι στην Ιρλανδία, αλλά οι αδύναμοι ανεμοστρόβιλοι είναι πιο συνηθισμένοι από ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι χαμηλές χώρες, η Γερμανία, η Νότια Σκανδιναβία, και τμήματα της Ιταλίας και της Κεντρικής Αγγλίας έχουν αναφέρει τα υψηλότερα ποσοστά ανεμοστρόβιλων στην Ευρώπη.

Tornadoes in the UK and Ireland – Weather News

Αν και οι περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι στην Ιρλανδία είναι αδύναμοι και σύντομοι, δεν πρέπει να αγνοούμε τον πιθανό κίνδυνο. Οι Ιρλανδοί ανεμοστρόβιλοι ενδέχεται να μην είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο οι θεόρατοι του Tornado Alley, αλλά οι επιπτώσεις τους μπορούν να είναι αισθητές. Είμαστε εδώ για να αναλύσουμε τη φύση τους, να σπάσουμε μύθους και να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχουν.

Πρόσφατα, το χωριό Λέιτριμ στην Ιρλανδία βρέθηκε αντιμέτωπο με σοβαρές ζημιές μετά από ισχυρούς ανέμους που πιθανόν να ήταν ανεμοστρόβιλος. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν καθώς τα δέντρα ισοπεδώθηκαν, μια στέγη κτιρίου καταστράφηκε και συντρίμμια διασκορπίστηκαν στους δρόμους.

@skynews #Homes and #cars have been seriously damaged and #police have told the public to "avoid the area" after a possible #tornado hit an #Irish #village ♬ original sound – Sky News

Η μετεωρολόγος της Met Éireann, Liz Walsh, αναφέρθηκε στις πιθανές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο να διαπιστώσουν αν πράγματι υπήρξε ανεμοστρόβιλος. Οι μαρτυρίες αναφέρουν περιστροφική κίνηση, αλλά επισήμανε ότι η διακύμανση της ταχύτητας και κατεύθυνσης του ανέμου σε ένα κεραυνό μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες εικασίες. Η καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς ανέμους που θυμίζουν ανεμοστρόβιλο, αλλά η επίσημη επιβεβαίωση απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Ένας μάρτυρας περιέγραψε την καταστροφή του τζιπ του από συντρίμμια, υποστηρίζοντας τις αναφορές για πιθανή περιστροφική κίνηση κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.