Αρχιεπίσκοπος: Η αληθινή γνώση συνδέεται με την αγάπη και τις σχέσεις

0
4

Ο Αρχιεπίσκοπος, σε αυτόν τον χαιρετισμό του προς τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, τονίζει τη σημασία της γνώσης και της θεολογικής μάθησης στο πλαίσιο του πανεπιστημίου. Επισημαίνει πώς η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο σχετίζεται με την αναζήτηση της γνώσης και πώς αυτή έχει κεντρική θέση στην ανθρώπινη ιστορία.

Παραθέτει παραδείγματα από τη Βίβλο και άλλα λογοτεχνικά έργα, όπως τον Φάουστ του Γκαίτε, για να επισημάνει τη σύγκρουση μεταξύ της επιδίωξης της απόλυτης γνώσης και των αποτυχημένων αποπειρών να επιτευχθεί αυτό. Επισημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει πλήρη γνώση, καθώς αυτή ανήκει μόνο στο Θεό.

Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στη σημασία των σχέσεων και της ένταξης σε κοινότητες, τονίζοντας ότι η αληθινή γνώση δεν προέρχεται μόνο από τη μελέτη σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο, αλλά και από τις σχέσεις που διαμορφώνονται με τον Θεό και τους συνανθρώπους. Εκφράζει την ευχή να τολμούν οι νέοι φοιτητές να είναι σε σχέσεις και με τον Θεό και με τους συνανθρώπους τους.

Τέλος, περιγράφει τον ρόλο της θεολογίας ως διάλογο με τον σύγχρονο άνθρωπο και τον πολιτισμό. Επισημαίνει την ανάγκη να μιλούν τη γλώσσα του σύγχρονου ανθρώπου και να είναι σε θέση να μεταφράσουν τα αρχέγονα μηνύματα της πίστης σε κατανοητή μορφή για αυτόν.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη συμπληρώνει την ομιλία με έμφαση στην ειρηνοποιητική διάσταση της θρησκευτικής πίστης και καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη χριστιανική ενότητα και την προσέγγιση και κατανόηση των άλλων θρησκειών.