ΕΕ- Κίνα: «Μικρό καλάθι» για τη μονοήμερη σύνοδο στο Πεκίνο

0
14

Η συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του κινεζικού προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης των ανισορροπιών και των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Παρόλο που υπήρξε αναφορά στη σημαντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών, υπάρχει επίγνωση για τις ανισορροπίες που πρέπει να διορθωθούν.

Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε αριθμούς ρεκόρ το 2022. Αυτή η αύξηση έχει ωθήσει την ΕΕ να επισημάνει την ανάγκη για δίκαιες συνθήκες στο εμπόριο και την προστασία της αγοράς της.

Παράλληλα, οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα επικεντρώθηκαν και σε άλλα θέματα, όπως οι γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις. Η ΕΕ επιδιώκει να ωθήσει την Κίνα να αυξήσει τις προσπάθειές της στον τομέα του κλίματος, ενώ παράλληλα εκφράζει ανησυχίες για τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και την εμπορική ανισορροπία.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις δείχνουν την προσπάθεια της ΕΕ να επιδιώξει έναν ισορροπημένο εμπορικό διάλογο με την Κίνα, αναζητώντας τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, αλλά ταυτόχρονα επιμένοντας στις αξίες της όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.