Εφορία: Πώς να καλύψετε τεκμήρια χωρίς επιβάρυνση με φόρο

0
2

Οι φορολογούμενοι που έχουν προχωρήσει στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικία, οικόπεδο ή αυτοκίνητο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει. Αν δεν ληφθούν μέτρα έως το τέλος του μήνα, υπάρχει ο κίνδυνος να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που επιτρέπουν στον φορολογούμενο να αποφύγει τα τεκμήρια και να φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα.

Η δωρεά χρημάτων από συζύγους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες αποτελεί μια επιλογή που εξαιρεί τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, υπάρχουν παγίδες στις προθεσμίες και τις διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για να αποφευχθούν προβλήματα με την Εφορία.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι χρηματικές δωρεές σε συγγενείς πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, εγγόνια) είναι αφορολόγητες μέχρι τα 800.000 ευρώ. Πρέπει, ωστόσο, να ληφθούν προφυλάξεις για να αποφευχθούν πιθανές παγίδες.
  2. Η δωρεά πρέπει να γίνεται με μεταφορά χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε αυτόν του δωρεοδόχου. Αν γίνει σε μετρητά ή κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο.
  3. Χρηματικές δωρεές σε αδέρφια, θείους και άλλους συγγενείς δεύτερης και τρίτης κατηγορίας φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
  4. Το ποσό της δωρεάς πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του δωρητή, και αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για έλεγχο από την Εφορία.
  5. Για να δικαιολογηθεί η δωρεά για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, π.χ. αυτοκινήτου, πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την αγορά και όχι εκ των υστέρων.
  6. Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty, και η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους φορολογούμενους που κάνουν χρηματικές δωρεές με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  7. Οι αρχικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ οι τροποποιητικές υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

Είναι σημαντικό για τους φορολογούμενους να τηρούν τις οριζόμενες προθεσμίες και να είναι προσεκτικοί στις διαδικασίες για να αποφευχθούν πιθανά φορολογικά προβλήματα.