Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες έως το βράδυ – Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα

0
11

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο (2/12) επιβεβαιώνεται με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν έως το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023). Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένεται να είναι:

α) Στο Ιόνιο (κυρίως στα νότια), τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως τις πρωινές ώρες.

β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία) έως το νωρίς απόγευμα.

γ) Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως νωρίς το βράδυ.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σε όλη τη χώρα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που σταδιακά από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει ιδίως τις περιοχές του Ιονίου, της Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σημαντική είναι επίσης η προειδοποίηση για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, ενώ στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα σε δυτικούς με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική μεταβολή, κινούμενη από 02 έως 12 βαθμούς στα βόρεια και από 06 έως 21 βαθμούς στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός επιβεβαίωσε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να επιδεινωθεί απόψε από τα δυτικά, ενώ προέβλεψε βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς, και πιθανές χιονοπτώσεις κυρίως στην περιοχή της Πίνδου. Οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, και ο υδράργυρος να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, βελτίωση του καιρού αναμένεται σημαντικά από την Πέμπτη και μετά, με διαστήματα ηλιοφάνειας και βροχές.

Στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά. Στην κεντρική Μακεδονία, κυρίως στην Πιερία, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά έως νωρίς το απόγευμα, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα υπόλοιπα τμήματα της περιοχής αναμένεται βελτίωση στον καιρό το μεσημέρι.

Στα νησιά Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, και τη Δυτική Πελοπόννησο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα νότια του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά, και τη Δυτική Πελοπόννησο. Στα κεντρικά και βόρεια ορεινά υπάρχει πιθανότητα για χιονοπτώσεις. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από το μεσημέρι με αργότερη βελτίωση.

Στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές έως τις πρωινές ώρες, με βελτίωση της κατάστασης στη συνέχεια.

Στην κυκλαδίτικη περιοχή και την Κρήτη, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά.

Στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, αναμένονται παγετοί κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπεται βροχή σε πολλές περιοχές με τοπικές καταιγίδες, κυρίως κοντά στις ακτές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί με κάποια ενίσχυση και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7°C έως 16°C.

Οι επόμενες μέρες προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην ανατολική χώρα, αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα, ενώ στα δυτικά θα παρουσιάσει βελτίωση. Στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας υπάρχει πιθανότητα για χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Συνιστάται η παρακολούθηση των ενημερωτικών δελτίων και οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, ειδικά σε περιοχές με έντονα καιρικά φαινόμενα.