Ελαιόλαδο στα ύψη: Παραγωγοί πληρώνονται 9 ευρώ, ενώ στα ράφια ξεπερνούν τα 15 ευρώ

0
14


Η κατάσταση στην αγορά του ελαιόλαδου φαίνεται να είναι δύσκολη, με τις τιμές να αυξάνονται δραματικά τους τελευταίους μήνες. Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ευοίωνες, καθώς οι εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή φέτος προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία πούλησε 3 βυτία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-2024, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, προσθέτοντας στην υψηλή τάση των τιμών.

Επίσης, οι τιμές στην Κρήτη κινούνται ανοδικά, ξεκινώντας από τα 7,70 ευρώ και πάνω. Στη Μεσσηνία, η τιμή έχει αρχίσει να κινείται από τα 7,70 ευρώ το κιλό.

Η χαμηλή παραγωγή ελαιοκάρπου φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, επηρεάζει αρνητικά την αγορά. Εκτιμάται ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει τη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, με μεγάλο πλήγμα στους αγρότες, που εξαρτώνται από την ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημά τους.

Η περιορισμένη παραγωγή έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών ελαιουργείων, με προβλέψεις ότι έως τις γιορτές το 50% των ελαιουργείων στο Ηράκλειο θα κλείσει πρόωρα. Σε περιοχές όπως η Αχαΐα, η Χαλκιδική, η Μαγνησία και άλλες, οι αγρότες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι αναμένεται να επηρεαστεί, με προβλέψεις ότι θα παραμείνει σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ το λίτρο.