Ένα άχρωμο χαρτί στα χέρια: Η πικρή στιγμή της απονομής πτυχίων

0
11

Ο πατέρας λαμβάνει ένα τηλεφώνημα σχετικά με την τελετή απονομής πτυχίων στο ΑΠΘ, και ανάμεσα σε αυτούς που καλούνται να παραστούν είναι και η κόρη του, η οποία χάθηκε σε ένα δυστύχημα στα Τέμπη.

Αυτή η κληρονομιά της χαράς και της θλίψης δημιουργεί μια σύγχυση στον πατέρα. Η προοπτική της απονομής του πτυχίου για την κόρη του είναι συγκινητική, αλλά ταυτόχρονα φέρνει επίσης στο φως τον πόνο της απώλειας. Ο πατέρας αντιμετωπίζει το δίλημμα της συμμετοχής σε μια τέτοια εκδήλωση, όπου η χαρά και ο πόνος συνυπάρχουν.

Η απόφαση του πατέρα να παραβρεθεί ή όχι στην τελετή αντανακλά την προσπάθειά του να διαχειριστεί τον ψυχικό του κόσμο και να βρει έναν τρόπο να τιμήσει τη μνήμη της κόρης του. Είναι μια συγκινητική στιγμή, που αντικατοπτρίζει το πώς οι αντιφάσεις της ζωής μπορούν να συνυπάρξουν και να δοθεί ένας τρόπος για την αντιμετώπισή τους.

“Η Γραμματεία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ με ενημέρωσε πρόσφατα ότι η τελετή απονομής πτυχίων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, η είδηση αυτή προκάλεσε συναισθηματικές αντιφάσεις σε μένα. Σκέφτηκα πώς, ενώ άλλοι θα είναι γεμάτοι χαρά και υπερηφάνεια για τα παιδιά τους, εγώ θα βρίσκομαι εκεί σαν σκιά, κρατώντας ένα άψυχο πτυχίο, χωρίς παιδί να συγχαρώ. Η σκέψη αυτή με κάνει να αισθάνομαι μελαγχολικός και απομονωμένος σε αυτήν τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι χαρούμενη.

Αντιλαμβανόμενος τη βαρύτητα της κατάστασης, αποφάσισα να μην παραστώ στην τελετή μαζί με τη σύζυγό μου. Η σκέψη της κενής έδρας μας και του άδειου χώρου γεμάτου χαρά αποτελεί έναν ανυπέρβλητο πόνο για εμένα. Αποφασίσαμε να αναθέσουμε στα αδέρφια της να παραστούν εκεί, καθώς η νεαρή τους ηλικία τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια απόφαση που φέρνει παρηγοριά, αλλά παραμένει ιδιαίτερα οδυνηρή για όλους μας. Και, τέλος, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε τα αγγελικά παιδιά που έχουν χαθεί στα Τέμπη”.

@zeus_spitha Μου τηλεφώνησαν απο την Γραμματεία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ για να μου γνωστοποιήσουν ότι την προσεχή Δευτέρα στις 4/12/23 θα γίνει η τελετή απονομής πτυχίων και αν μπορεί να παραβρεθεί κάποιος να παραλάβει το πτυχίο της Ελπίδας. Αυτό που κυριάρχισε αμέσως στο μυαλό μου ήτανε ότι ενώ όλοι θα είναι μέσα στην τρελλή χαρά για τις επιδόσεις του παιδιού τους και θα του εύχονται καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους, εγώ θα στέκομαι σαν σκιάχτρο με ένα άψυχο χαρτί στα χέρια χωρίς παιδί να ευχηθώ. Κάποιοι φρόντισαν γι αυτό. Δεν θα πάμε με την γυναίκα μου τελικά. Θα είναι πολύ οδυνηρό και για τους δυό μας. Θα πάνε τα αδέρφια της που λόγω του νεαρού της ηλικίας, έχουν διαφορετικές ανοχές. Από Χρήστος Χούπας Να μην ξεχάσουμε τα δολοφονημένα παιδιά μας στα Τέμπη #Τέμπη #τεμπη2023 #εγκλήματα #τεμπη #τεμπη_τραγωδια #τεμπη_εγκλημα ♬ Fourth of July – Sufjan Stevens

Τα λόγια αυτά απηχούν τη βαθιά θλίψη και την ανυπέρβλητη απώλεια που βιώνει ένας γονιός που έχει χάσει το παιδί του σε ένα τραγικό γεγονός όπως αυτό στα Τέμπη. Ο γονιός εκφράζει την ελπίδα του ότι κανένας δεν θα ξεχάσει τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Η επιθυμία αυτή προέρχεται από τη βαθιά πεποίθηση ότι η μνήμη των αγγελικών παιδιών πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και να μην ξεχαστεί. Είναι μια έκκληση για αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καθώς ο γονιός ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ζωής αυτών των παιδιών και δεν θα παραμείνουν απλά αριθμοί ή στατιστικές.

Είναι μια άκρως συγκινητική και δυναμική έκφραση που αντικατοπτρίζει τον πόνο, την ελπίδα και τον επιθυμητό σεβασμό προς τη μνήμη των παιδιών που έφυγαν πρόωρα.

.