Ερντογάν: Η Σουηδία θα μπει στο Νάτο αν η Άγκυρα προμηθευτεί με F-16

0
8

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η έγκριση της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την έγκριση της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να εγκρίνει την πώληση αυτών των αεροσκαφών προς την Άγκυρα, προκειμένου η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επισήμανε επίσης τη σημασία της ταυτόχρονης έγκρισης από το Κογκρέσο και της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Εκτός αυτού, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια και τη βούλησή του να εστιάσει στην ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως αναφέρει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα λάβει έγκριση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Καναδάς, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει να επανεξετάσει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, όπως ανέφερε το Reuters.