Γόρδιος δεσμός: Οι λογαριασμοί ρεύματος και τα… πολύχρωμα τιμολόγια – Αναλύουμε τις τιμές τον Ιανουάριο

0
11

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων για το ηλεκτρικό ρεύμα:

  1. Σταθερό Τιμολόγιο (Μπλε): Το χαρακτηρίζει μπλε σήμανση και προσφέρει σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
  2. Ειδικό Κοινό Τιμολόγιο (Πράσινο): Διαθέτει πράσινη σήμανση, και ο προμηθευτής ανακοινώνει την τιμή χρέωσης μέχρι την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, επιτρέποντας στους καταναλωτές να μάθουν την τιμή που θα πληρώσουν κάθε 1η του μήνα.
  3. Λοιπά Κυμαινόμενα Τιμολόγια (Κίτρινο): Συμπεριλαμβάνουν τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), προσαρμοζόμενη στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  4. Δυναμικά Τιμολόγια (Πορτοκαλί): Περιλαμβάνουν τιμολόγια με μεταβαλλόμενη τιμή εντός της ημέρας, απαιτώντας έξυπνο μετρητή για προσφορά.

Όσον αφορά το κόστος, το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά στην επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα. Είναι πιθανόν να υπάρξουν μειώσεις, ειδικά για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης. Η ΔΕΗ προχώρησε σε μείωση του σταθερού τιμολογίου κατά περίπου 40%, προσφέροντας επιπλέον επιλογές στους καταναλωτές.

Το “πράσινο” τιμολόγιο, που είναι πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται να καλύψει περίπου 70% των καταναλωτών, προσφέροντας διαφάνεια στις τιμές και δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ προμηθευτών. Οι καταναλωτές που επιλέξουν το “πράσινο” τιμολόγιο θα έχουν πρόσβαση σε εργαλείο σύγκρισης τιμών μέσω QR κωδικού και συνδέσμου.