Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασισμένη να στηρίξει την Ουκρανία παρά τα εμπόδια

0
13

Η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέλαβε δημόσια δέσμευση για τη στήριξη της Ουκρανίας, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτή η δέσμευση έρχεται σε αντίθεση με το πρόσφατο βέτο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ της Ουκρανίας.

Παρά τις δυσκολίες, η κ. Φον ντε Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα βρει λύση και θα παράσχει την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία. Η προσεχής σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις αρχές του 2024 έχει ως στόχο να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποδέσμευσης της βοήθειας για την Ουκρανία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Παράλληλα, η Φον ντε Λάιεν επισήμανε ότι, μέχρι τότε, θα δουλέψουν σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Παράλληλα με αυτήν την προσπάθεια, υπογράμμισε τη σημασία της εξέτασης δυνητικών εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν μια επιχειρησιακή λύση σε περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν είναι εφικτή. Αυτή η προσέγγιση αντανακλά τη σοβαρότητα με την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει την τρέχουσα κρίση και τη δέσμευσή της για τη σταθερότητα και την υποστήριξη της Ουκρανίας.