Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα

0
12

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Νοεμβρίου αποτέλεσε μια στιγμή που άλλαξε δραστικά το πρόσωπο του κόμματος. Πέραν της έντασης που επικράτησε, κατάτη συνεδρίαση ξεκίνησε η αρχή της διάσπασης, με την αποχώρηση 11 βουλευτών και τη δημιουργία νέας Κεντρικής Επιτροπής. Το γεγονός αυτό αλλάζει ριζικά το περιβάλλον εντός του κόμματος, με μέλη που απομακρύνθηκαν από την επίσημη αντιπολίτευση. Η απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε συζητήσεις, αν και για πολλούς ήταν αναμενόμενη.

Η προοπτική του Στέφανου Κασσελάκη προς μια «φυγή προς τα εμπρός» ενισχύεται με την επιθυμία του να επικεντρώσει τη δράση του στην αντιπολιτευτική δράση. Αυτό οδηγεί σε νέες περιοδείες και στην ετοιμότητα για το Συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο. Το περιεχόμενο της συνεδρίασης περιλαμβάνει εκλογή νέων συνέδρων και σημαντικές αλλαγές σε περιφερειακές επιτροπές.

Ενώ η Πολιτική Γραμματεία έχει δηλώσει τις χρεώσεις των μελών της, αναμένονται οι διάφορες τοποθετήσεις από τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως και οι επόμενες κινήσεις των βουλευτών απο αποχώρησαν. Η εσωτερική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπόκειται σε βαθιές αλλαγές και εκκρεμότητες που αναμένεται να διαμορφώσουν την επόμενη πορεία του κόμματος. Οι νέες θέσεις, οι επικείμενες εκλογές και οι αντιδράσεις των στελεχών θα δώσουν τον τόνο στο πολιτικό πλαίσιο.

Η διαμάχη μεταξύ των διαφορετικών ομάδων εντός του κόμματος προκαλεί πολιτική αναστάτωση, ενώ η απόφαση του Δραγασάκη και οι μετέπειτα συζητήσεις αναδεικνύουν τις αστάθειες που υφίστανται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές σε πολιτικές θέσεις και η ανανέωση των περιφερειακών επιτροπών προοιωνίζουν ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του κόμματος.

Ο καθορισμός των ρόλων στην Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, ενώ οι επόμενες κινήσεις των μελών αναδεικνύουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ενσωμάτωσης των νέων προσώπων και ιδεών στην εσωτερική δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική δυναμική και οι επόμενες αποφάσεις εντός του κόμματος καθορίζουν την πορεία του σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και αναστάτωσης.