Η υποκρισία του Ισραήλ και των ΗΠΑ: Αγνόησαν τη χρηματοδότηση της Χαμάς πριν την επίθεση, αποκαλύπτει το NYT

0
13

Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών γνώριζε εκ των προτέρων για τη χρηματοδότηση της Χαμάς, προτείνοντας σχέδια για το κλείσιμο της, τα οποία αγνοήθηκαν από την ισραηλινή ανώτατη διοίκηση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Χαμάς, με περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, συνδέεται με εταιρείες σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία και Αλγερία.

Санкции против инвесторов ХАМАС вряд ли пошатнут финансирование группировки  | Euronews

Η έκθεση αναφέρει ότι ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι αγνόησαν τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες, παραβλέποντας τις κινήσεις της Χαμάς για την απόκτηση πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για αγορά παρεμβολών GPS, drones και όπλων ακριβείας. Η εν λόγω χρηματοδότηση παρέχει επιπλέον προοπτική στην προέλευση κεφαλαίων για την επιθετική δράση της Χαμάς.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει πιθανά σχέδια δράσης για τη διακοπή της χρηματοδότησης, τα οποία αγνοήθηκαν. Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ πρώην μέλη της ισραηλινής ομάδας πληροφοριών “Harpoon” ανέβασαν έγγραφα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελπίζοντας σε ευαισθητοποίηση του κοινού.

СМИ: Израиль проигнорировал финансирование ХАМАС задолго до нападения - РИА  Новости, 16.12.2023

Η σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, που εκτοξεύθηκε από την επίθεση της Χαμάς και την αντίδραση του Ισραήλ, έχει εξελιχθεί σε μια κρίση με αμοιβαίες επιθέσεις, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Το ρεπορτάζ αποδίδει στην ισραηλινή ανωτάτη διοίκηση την υποκρισία και την αδράνεια έναντι των προειδοποιήσεων για τη χρηματοδότηση της Χαμάς.