Ιμαλάια: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα φαινόμενο επιβραδύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

0
7

Τα παγοκύματα στο Ιμαλάια λιώνουν γρήγορα, αλλά μία νέα έκθεση αποκάλυψε ένα εκπληκτικό φαινόμενο στην υψηλότερη οροσειρά του κόσμου που μπορεί να βοηθά στον περιορισμό των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε συγκεκριμένες υψηλές περιοχές πάγων, ενεργοποιείται μια εκπληκτική αντίδραση που δημιουργεί ισχυρούς κρύους ανέμους που κατεβαίνουν τις πλαγιές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature Geoscience.

Η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ του αέρα πάνω από τους πάγους των Ιμαλαΐων και του πιο δροσερού αέρα που έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια τους, εξηγεί η Φραντσέσκα Πελιτσότι, καθηγήτρια γλασιολογίας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η κρύα, στεγνή επιφανειακή ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο κρύα και πυκνή, καταβαίνοντας τις πλαγιές στις κοιλάδες και προκαλώντας ένα αποτελεσματικό ψύξιμο στα χαμηλότερα μέρη των πάγων και στα γύρω οικοσυστήματα.