Ημέρα ανθρώπινων δικαιωμάτων: Οδηγίες για γονείς σχετικά με τον διάλογο με τα παιδιά

0
10

Για όσους από εμάς ζούμε σε κοινωνίες όπου η ελευθερία είναι αυτονόητη, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να φαίνονται δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν είναι ενήμεροι για τα δικαιώματά τους.

Στις 10 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε το 1948 και φέτος γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDHR). Η UDHR λειτούργησε ως βάση για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάζοντας επίσης σε ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, αυτόχθονες κοινότητες και μετανάστες.

Φέτος, η ημέρα αυτή τιμά την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας και να συμμετάσχετε σε οικογενειακές δραστηριότητες που επικεντρώνονται στον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των άλλων.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:

Τα 30 άρθρα της Διακήρυξης παρουσιάζουν το όραμα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα άρθρα θεσπίζουν ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων και απαγορεύσεων, περιλαμβάνοντας:

 1. Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ισότητα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών όπως φυλή, χρώμα, φύλο, γλώσσα, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις.
 2. Δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια.
 3. Απαγόρευση της δουλείας και των βασανιστηρίων.
 4. Δικαίωμα στη νομική αναγνώριση ως φυσικό πρόσωπο.
 5. Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα να προστατεύονται εξίσου από τον νόμο, χωρίς διάκριση.
 6. Δικαίωμα στην εκπαίδευση.
 7. Δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
 8. Δικαίωμα στην εργασία και σε δίκαιη αμοιβή.
 9. Δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του.
 10. Δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:

Για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορείτε να:

 1. Δίνετε παραδείγματα: Ξεκινήστε με παραδείγματα που τα παιδιά σας γνωρίζουν ήδη από την καθημερινή ζωή τους. Μιλήστε για απλά δικαιώματα που ισχύουν στη ζωή τους.
 2. Κάνετε συζητήσεις: Ρωτήστε τα παιδιά σας αν πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα. Κατόπιν, προσφέρετε παραδείγματα από ανθρώπους που δεν έχουν αυτά τα δικαιώματα και συζητήστε με αν αισθάνονται ότι είναι δίκαιο ή όχι.
 3. Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί: Τα παιδικά βιβλία μπορούν να είναι εξαιρετικά εκπαιδευτικά. Επιλέξτε ένα βιβλίο που εξερευνά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συζητήστε το με τα παιδιά σας.
 4. Δείτε ένα βίντεο: Υπάρχουν εκπαιδευτικά βίντεο που εξηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρακολουθήστε ένα μαζί με τα παιδιά σας.

Δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

 1. Μάθηση για διαφορετικές κουλτούρες: Με αφορμή τα Χριστούγεννα, μάθετε με τα παιδιά σας για διάφορα έθιμα και κουλτούρες.
 2. Στήριξη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης: Βρείτε μια οργάνωση που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίξτε τη με τα παιδιά σας.
 3. Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί: Επιλέξτε ένα παιδικό βιβλίο που εξερευνά τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαβάστε το μαζί.
 4. Δείτε ένα βίντεο: Παρακολουθήστε ένα εκπαιδευτικό βίντεο μαζί με τα παιδιά σας.
 5. Συμμετοχή σε εθελοντική δραστηριότητα: Βγείτε στη γειτονιά σας και συμμετέχετε σε μια εθελοντική δραστηριότητα με τα παιδιά σας.
 6. Ζωγραφίστε τα ανθρώπινα δικαιώματα: Χρησιμοποιήστε χρωμοσελίδες για να ζωγραφίσετε με τα παιδιά σας τα δικαιώματα που θεωρούν σημαντικά.