Ισραήλ: Έγκριση για κατασκευή νέου ισραηλινού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

0
1

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ εξέδωσε την τελική έγκριση για την κατασκευή νέου ισραηλινού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now.

Η “νέα συνοικία” αναμένεται να αποτελείται από 1.738 οικιστικές μονάδες, εκ των οποίων το μισό προβλέπεται να χτιστεί στην προσαρτημένη και κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρει η ΜΚΟ.

Ο Χαγκίτ Όφραν, αξιωματούχος της Peace Now, δήλωσε ότι εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η έγκριση αυτή θα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το έργο αυτό θεωρείται προβληματικό για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μεταξύ της νότιας Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ir Amim, περίπου 200.000 Ισραηλινοί ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ στην ίδια περιοχή κατοικούν και περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι. Η προαναφερόμενη οργάνωση Ir Amim αντιτίθεται στον εποικισμό.

Ο ισραηλινός εποικισμός, ο οποίος θεωρείται παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίζεται από το 1967 υπό κάθε ισραηλινή κυβέρνηση, από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.