Ισραήλ: Συνεχίζεται η δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά

0
15

Η δίκη για διαφθορά εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίστηκε τη Δευτέρα μετά από παύση δύο μηνών λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Ο ίδιος δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία.

Ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί για απάτη, δωροδοκία και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις που κατατέθηκαν το 2019. Μπορεί να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο εάν καταδικαστεί σε υπόθεση δωροδοκίας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου;

Ο τότε γενικός εισαγγελέας Avichai Mandelblit ανακοίνωσε το κατηγορητήριο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στις 21 Νοεμβρίου 2019. Οι έρευνες αναφέρθηκαν ως υποθέσεις 1000, 2000 και 4000.

  • Η υπόθεση 1000 ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου, 74 ετών, και η σύζυγός του, Σάρα, 65 ετών, έχουν λάβει πλούσια δώρα από τον εξέχοντα Ισραηλινό παραγωγό του Χόλιγουντ Άρνον Μίλτσαν και τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και Ισραηλινό υπήκοο Τζέιμς Πάκερ σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες. Αυτή η υπόθεση κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης. Η απάτη και η παραβίαση εμπιστοσύνης επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, ενώ οι κατηγορίες για δωροδοκία επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών ή/και πρόστιμο. Ο Μιλτσάν κατέθεσε ότι παρείχε δώρα στον Νετανιάχου τον Ιούνιο του 2020.
  • Η υπόθεση 2000 κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι διαπραγματεύτηκε με την κορυφαία εφημερίδα του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth, για ευνοϊκή κάλυψη σε αντάλλαγμα για νομοθεσία που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη μιας αντίπαλης εφημερίδας. Η υπόθεση αυτή τον κατηγορεί επίσης για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.
  • Η υπόθεση 4000 κατηγορεί τον Νετανιάχου για παροχή ρυθμιστικών ευεργετημάτων στην κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Ισραήλ, Bezeq Telecom Israel, σε αντάλλαγμα για τη θετική κάλυψη του ίδιου και της συζύγου του σε ιστότοπο ειδήσεων που ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο του Bezeq, εκτός από απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης, ο Netanyahu κατηγορήθηκε για δωροδοκία σε αυτή την περίπτωση.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που αντιμετωπίζει το δικαστήριο ως κατηγορούμενος, έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι τα κατηγορητήρια ήταν μέρος ενός πολιτικά κατηγορούμενου κυνηγιού μαγισσών εναντίον του από τους αντιπάλους του για να τον απομακρύνουν από το αξίωμα.

Μπορεί να απομακρυνθεί από το αξίωμα μόνο εάν καταδικαστεί, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει στην καταδίκη του σε τιμωρία. Ο Νετανιάχου και το κράτος θα μπορούσαν να ασκήσoυν έφεση κατά της απόφασης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, παρατείνοντας περαιτέρω ένα ψήφισμα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετώπισε μήνες διαμαρτυριών κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου αναθεώρησης της δικαιοσύνης, έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε τη νομοθεσία για να παρακάμψει τα νομικά του προβλήματα.Ο Ισραηλινός ηγέτης εξαιρείται από τη συμμετοχή στις ακροάσεις, αλλά ενδέχεται να του ζητηθεί να καταθέσει εντός μερικών μηνών