Καυτερή πιπεριά: Ένα φυσικό όπλο κατά του κρυολογήματος

0
22

Η καψαϊκίνη, που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές τσίλι, δεν προσδίδει μόνο ενδιαφέρον στα φαγητά μας. Αυτή η ουσία βρίσκεται σε πολλές πιπεριές και, πέρα από τη χαρακτηριστική αίσθηση καψίματος, επηρεάζει θετικά τον οργανισμό.

Η καψαϊκίνη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και ρευστοποιεί τις βλέννες, ανοίγοντας τις ρινικές διόδους και βοηθώντας στην ελευθέρωση της αναπνοής. Αυτό είναι το γνωστό φαινόμενο της καταρροής της μύτης που παρουσιάζεται κατά την κατανάλωση καυτερών τροφών, καθιστώντας την καψαϊκίνη ένα φυσικό αποσυμφορητικό.

Πέραν των ευεργετικών επιδράσεων στα συμπτώματα του κρυολογήματος, η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί η καψαϊκίνη θωρακίζει το κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση του λίπους.

Για τους ευαίσθητους στα καυτερά, μια πρόταση είναι να ξεπλύνουν το στόμα τους με αλκοολούχο ποτό μετά από κάθε μπουκιά. Η περίσσεια αλκοόλ διασπά την καψαϊκίνη, μειώνοντας την αίσθηση του καυτερού.

Άρα, εκτός από τη γευστική απόλαυση, η καυτερή γεύση των πιπεριών προσφέρει και ορισμένα ευεργετικά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το τσίλι μια προσθήκη που αξίζει στη διατροφή μας.