Καρκίνος μαστού σε προχωρημένο στάδιο: Η θετική επίδραση της άσκησης στην ποιότητα ζωής

0
8

Γυναίκες που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας εννέα μηνών ανέφεραν μειωμένη κόπωση και βελτιωμένη συνολική ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο. Η καθηγήτρια Anne May, ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Julius του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, τόνισε τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, ιδίως για ασθενείς με μεταστατική νόσο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει άτομα με λιγότερο προχωρημένο καρκίνο, αλλά η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Η μελέτη περιλάμβανε 357 γυναίκες από διάφορες χώρες, οι οποίες συμμετείχαν σε εποπτευόμενες συνεδρίες άσκησης δύο φορές την εβδομάδα για εννέα μήνες. Οι συμμετέχουσες είχαν υψηλότερη ποιότητα ζωής, ήταν πιο κοινωνικές, εμφάνισαν μείωση του πόνου, της δύσπνοιας και της κόπωσης, καθώς και βελτιωμένες επιδόσεις σε άσκηση ποδηλασίας.

Η ερευνήτρια προτείνει στους επαγγελματίες υγείας να συνιστούν συστηματική άσκηση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ενώ επισημαίνει τη σημασία της κάλυψης του κόστους των προγραμμάτων άσκησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες.