Κεραμικό θαύμα: Αποθηκεύει 10.000 Terabytes δεδομένων [βίντεο]

0
8

Η Cerabyte παρουσίασε μια καινοτομία στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων, χρησιμοποιώντας κεραμική τεχνολογία. Το νέο σύστημα στοχεύει στο να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς SSDs και σκληρούς δίσκους, προσφέροντας μια προηγμένη εναλλακτική λύση.

Το καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης χρησιμοποιεί πολλά επίπεδα ειδικού κεραμικού υλικού με μία γυάλινη βάση παρόμοια με το Gorilla Glass. Η εγγραφή δεδομένων επιτυγχάνεται με εντυπωσιακές ταχύτητες Gbps, ενώ η πυκνότητα των επιφανειών φτάνει ένα TB ανά τετραγωνικό εκατοστό. Σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους, οι οποίοι προσφέρουν πυκνότητα μόλις 0.02TB ανά τετραγωνικό εκατοστό, η νέα τεχνολογία είναι εντυπωσιακά πιο αποδοτική.

Το υλικό αυτό, με αντοχή σε κλίμακα νανομέτρων, αποτελεί το μέσο αποθήκευσης και φυλάσσεται σε ρομποτική βιβλιοθήκη. Η εγγραφή και ανάγνωση των δεδομένων πραγματοποιείται με εκατομμύρια δέσμες laser σε κλίμακα νανομέτρων.

Η Cerabyte υποστηρίζει πως το σύστημα είναι εξαιρετικά αποδοτικό ενεργειακά και διαθέτει διάρκεια ζωής 5.000 χρόνια λόγω της αντοχής των κεραμικών υλικών. Η εταιρία επιδιώκει να φέρει σε κλίμακα παραγωγής αυτήν τη νέα τεχνολογία, με στόχο να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα αποθήκευσης έως το 2030.