Κρασί όπως ελαιόλαδο: Πτώση 60% στην φετινή παραγωγή – Προβληματισμοί για την τιμή στο ράφι

0
4

Οι αυξήσεις στις τιμές ενός εύρους προϊόντων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι τιμές του κρασιού φέτος έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχει μειωθεί δραματικά. Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν αύξηση των κόστων.

Ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, τόνισε ότι η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 60% σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά στο Αμύνταιο η μείωση είναι στο 20%. Πρόσθεσε ότι η έλλειψη κρασιών αφορά κυρίως σε χαμηλής κατηγορίας προϊόντα. Όσον αφορά στις τιμές, αναφέρθηκε σε αύξηση κατά 25% στο κόστος του σταφυλιού και περίπου 10% στις τιμές του κρασιού.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον γενικότερο κλάδο του κρασιού, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 λόγω των κλιματολογικών αλλαγών. Η πτώση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 12% και 14%, αντίστοιχα. Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλούς μεγάλους παραγωγούς, ενώ ορισμένες περιοχές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν αύξηση στην παραγωγή τους λόγω των αλλαγών στο κλίμα.