Κρίση στην ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου: Η χειρότερη σοδειά των τελευταίων 100 ετών

0
3

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας, καθώς και στην Ισπανία και την Ιταλία, χαρακτηρίζεται ως καταστροφική, καθώς η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους αγρότες, οι οποίοι εξαρτώνται από την ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημά τους. Προβλέπεται ότι μέχρι τις γιορτές, έως και το 50% των ελαιουργείων στο Ηράκλειο θα κλείσει πρόωρα, σύμφωνα με αναφορές.

Οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά ως τη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών. Εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν λειτουργούν καθημερινά όπως προηγούμενα έτη, αλλά λειτουργούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν απόγνωση λόγω της ακαρπίας των δέντρων τους. Επιπλέον, η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 14,48 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που αντανακλά τον νόμο προσφοράς και ζήτησης λόγω της έλλειψης προσφοράς.

Παράλληλα, η νοθεία του ελαιόλαδου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με έναν άνδρα να συλλαμβάνεται για την κατοχή 49 δοχείων αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου, χωρίς τα αναγκαία παραστατικά. Οι αρχές παραγγέλνουν δειγματοληψία για έλεγχο ποιότητας και ενδεχόμενη επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία.

Στην πρόσφατη περίπτωση, ένας 69χρονος συνελήφθη στην Αργολίδα για κλοπή ελαιοκαρπού από ένα αγρόκτημα. Δεν έχουν γνωστοποιηθεί επίσημα οι λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα των ελιών που αφαιρέθηκαν.

Παράλληλα, η ανησυχία για τις νοθείες του ελαιολάδου παραμένει υψηλή. Οι παραγωγοί προειδοποιούν τους καταναλωτές και τους συμβουλεύουν να είναι προσεκτικοί κατά την αγορά χαμηλής τιμής ελαιολάδου, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει πιθανές νοθείες. Η ανάγκη για επαγρύπνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερά ψηλά.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ελαιόλαδου, η Λακωνία καθορίζει το υψηλό ποσοστό με πωλήσεις στα 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ οι παραγωγοί εκφράζουν ανησυχίες για τις νοθείες και συνιστούν στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί.