Μυστηριώδης πνευμονία: Η απειλή του μυκοπλάσματος και οι μέθοδοι αντιμετώπισης

0
7

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε κατά τη διάρκεια του 32ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τα περιστατικά πνευμονίας στην Κίνα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΠΕ, Νικόλαο Τζανάκη, τα περιστατικά πνευμονίας στην Κίνα είναι προκλητά από μυκόπλασμα, ένα μικρόβιο που συνήθως προκαλεί άτυπες πνευμονίες με ελαφριά συμπτώματα.

Ο αντιπρόεδρος εξήγησε ότι οι περιστατικοί απαιτούν σπάνια νοσηλεία, με τα σοβαρά περιστατικά να είναι ελάχιστα και η θνητότητα χαμηλή. Υπογράμμισε επίσης ότι το μυκόπλασμα εκδηλώνει εξάρσεις περίπου κάθε πέντε χρόνια, με την πρόσφατη εξέλιξη να συμπίπτει με την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των καραντίνων για τον κορονοϊό.

Επισημαίνεται ότι τα παιδιά ηλικίας 3-10 ετών και οι νεαροί ενήλικες είναι περισσότερο ευάλωτοι στο μυκόπλασμα, το οποίο μεταδίδεται με σταγονίδια και απαιτεί στενή επαφή. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν αντιβιοτικά που αντιμετωπίζουν την πνευμονία από μυκόπλασμα, και παρά την αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά, υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι Εθνικές Οδηγίες της ΕΠΕ για αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και η ανάγκη επικαιροποίησής τους, με έμφαση στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ομάδα ειδικών επιδίωξε την ενσωμάτωση σύγχρονων πληροφοριών στις Οδηγίες, καλύπτοντας θέματα όπως η πρώιμη ΧΑΠ, τα εμβολιαστικά προγράμματα, και η χρήση σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης.

Τέλος, το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων, καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στη διαχείριση του χρόνιου βήχα και των ασθενών με COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πέτρος Μπακάκος, αναφέρθηκε στη συνύπαρξη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με άλλα νοσήματα που επηρεάζουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Επισήμανε ότι μία συχνή συννοσηρότητα της ΧΑΠ είναι με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, περιλαμβάνοντας την ισχαιμική καρδιακή νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις αρρυθμίες, την αρτηριακή υπέρταση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την περιφερική ισχαιμική αγγειοπάθεια. Οι δύο αυτές κατηγορίες νοσημάτων συνδέονται με κοινούς παράγοντες κινδύνου και εμφανίζονται συχνά σε ίδιες ηλικιακές ομάδες.

Επιπλέον, ο Ελευθέριος Ζέρβας, Ταμίας της ΕΠΕ, εστίασε στον προ-συμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιώντας χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος. Επεσήμανε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης, κινητοποίησης και υποστήριξης προκειμένου να προληφθεί η νόσος και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος του Δ.Σ. ΕΠΕ, αναφέρθηκε στις επικαιροποιημένες Οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα. Επεσήμανε τη σημασία του εμβολιασμού έναντι της γρίπης, της νόσου COVID-19, του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα και του κοκκύτη. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό μέσο πρόληψης των αναπνευστικών νοσημάτων, και οι οδηγίες αυτές ενημερώνονται σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τέλος, η Νικολέττα Ροβίνα, Ειδική Γραμματέας ΕΠΕ και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, μίλησε για την πνευμονική εμβολή, επισημαίνοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου. Η ΕΠΕ εξέδωσε Συστάσεις για την αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής, προσφέροντας σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές για τους ιατρούς που αντιμετωπίζουν το νόσημα. Η έντονη ενημερωτική προσπάθεια στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης και της αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής καρδιοπνευμονικής νόσου.