Οικονόμου: Η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ είναι προτεραιότητα

0
18

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι οι αυξημένες κρίσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή θέτουν τεράστιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των χωρών “πρώτης γραμμής”, οι οποίες επιτελούν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέτρεψε για την ανάγκη να δοθεί ολοκληρωμένη υποστήριξη σε αυτές τις χώρες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου.

Το Συμβούλιο θα αναλύσει την πρόοδο σε όλα τα νομοθετικά μέτρα του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Επιπλέον, θα εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη μετανάστευση εκτός των συνόρων της ΕΕ. Στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνεται επίσης ο αντίκτυπος της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Γ. Οικονόμου

«Οι αυξημένες σε διάρκεια και ένταση κρίσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τα κράτη, την οικονομία, τη δημοκρατία και για τους πολίτες.

Τα συστήματα και το προσωπικό των υπηρεσιών ασφαλείας δοκιμάζονται σκληρά και χρειάζονται ενίσχυση. Ιδιαίτερα χώρες στην πρώτη γραμμή, όπως είναι η Ελλάδα, χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη, ώστε να επιτελέσουν στο ακέραιο το ρόλο τους – της φύλαξης της πρώτης γραμμής ελέγχου πριν την είσοδο στην ΕΕ. Χωρίς την αυξημένη επαγρύπνηση στα εξωτερικά σύνορα, όλα μετά δυσκολεύουν και αυτό οφείλουμε να το έχουμε κατά νου. Επίσης, χρειάζεται αυξημένη αποφασιστικότητα στη διαχείριση των προκλήσεων ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ, ώστε να αποφύγουμε επιδείνωση και δυσάρεστες καταστάσεις»