Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: ανασκόπηση, συμφωνίες και προοπτικές

0
17

Σε μια σημαντική και εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτεύχθηκε η υπογραφή της “Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας“. Η συνάντηση προήλθε χωρίς απρόοπτα και σε θετικό κλίμα, καταδεικνύοντας τη θέληση των δύο χωρών να προωθήσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις τους.

Η Διακήρυξη περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες συνεργασίας: Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα, και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να εξετάσουν τη θετική ατζέντα στους τομείς της επιχειρηματικότητας, τουρισμού, ενέργειας, καινοτομίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης, εκπαίδευσης, και άλλων.

Επιπλέον, οι δύο χώρες δεσμεύονται να αποφεύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διακήρυξη και να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η δέσμευση για επίλυση διαφορών με φιλικό τρόπο μέσω διαβουλεύσεων.

Η συνάντηση θεωρείται ως αφετηρία για μια νέα φάση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με την επόμενη συνάντηση να προγραμματίζεται στην Άγκυρα την άνοιξη. Η ανανεωμένη δυναμική αυτή αποτελεί θετικό σημάδι για την ευρύτερη περιοχή και ανοίγει νέες προοπτικές για συνεργασία και ειρήνη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν: «Να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού»

Επίδειξη Καλών Προθέσεων και Επίκεντρο στη Συνεργασία

Στο επίκεντρο της πολυαναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν τα ζητήματα που μπορούν να ενώσουν τις δύο χώρες. Ο Ερντογάν, αντίθετα με την προηγούμενη ακραία ρητορική, επέδειξε καλές προθέσεις και δήλωσε διατεθειμένος για συνεργασία.

Η συνάντηση εστιάστηκε σε “εύκολα” ζητήματα και συνεργασίες που μπορούν να προωθηθούν άμεσα, αφήνοντας για αργότερα τα πιο περίπλοκα ζητήματα της διπλωματίας. Το ζήτημα της Κύπρου, παρά τις ελληνικές θέσεις, δεν επηρέασε τη θετική ατμόσφαιρα, ενώ αναφορικά με τη Θράκη και την τουρκική μειονότητα, επισημαίνοντας την αρμονική συνύπαρξη.

Οι δύο ηγέτες επέμειναν στη συνέχιση των “εύκολων” συνεργασιών, ενώ προέβησαν σε αναφορές για επόμενα βήματα στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αφήνοντας χώρο για μελλοντική διπλωματία. Η επιτυχημένη συνάντηση αναδεικνύει τη θέληση για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας παράλληλα προοπτικές για το μέλλον.

Ενθουσιασμός στα Τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Κόσμος - Η Βραδυνή

Καίριες Δηλώσεις για τη Θράκη και τη Συνεργασία

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα, επισημαίνοντας την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη ήταν απάντηση στην προηγούμενη τοποθέτηση του Ερντογάν που υπογράμμισε τον πολιτιστικό πλούτο που διακατέχει η τουρκική μειονότητα και η ρωμαίικη κοινότητα. Οι ηγέτες επέκριναν παρελθοντικές προκλήσεις, αλλά τόνισαν τη σημασία του επαναληπτικού πολιτικού διαλόγου και της θετικής ατζέντας για την εδραίωση της εμπιστοσύνης.

Ο Μητσοτάκης επισήμανε τη συμφωνία για επανέναρξη των επαφών σε τρεις άξονες: πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μετά από περίοδο αναταραχών, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση των δύο χωρών να εξεύρουν κοινούς δημιουργικούς δρόμους για την προαγωγή των σχέσεών τους.

Το 7ωρο του Ερντογάν στην Αθήνα: Οι συμφωνίες και οι υποσχέσεις - CNN.gr

Συνέχεια Θετικής Πορείας με Μέτρα Και Συνεργασία

Σε θέματα διεθνούς νομιμότητας, οι ηγέτες τόνισαν τον απόλυτο σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και την προστασία των αμάχων. Στο Κυπριακό, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, επιμένοντας ότι για αυτούς η μοναδική λύση είναι μέσα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά με τον προσεχή διάλογο, επιβεβαίωσαν τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης, επισήμαναν ότι, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για τη υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αυτό αποτελεί το μοναδικό εκκρεμές ζήτημα μεταξύ τους, υπό το πρίσμα της διεθνούς δικαιοδοσίας. Ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την ανάγκη να “χτίσουμε ένα αύριο που στα ήρεμα νερά θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος“.

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Είμαστε αδέλφια - Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί

Επαναστατική Συνάντηση με Επίκεντρο τον Διάλογο

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας. Επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, μεταφοράς έργων και συνεργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω βελτίωση και αναφέροντας τη σημασία του κλεισίματος του καταυλισμού του Λαυρίου.

Όσον αφορά τη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για τα γεγονότα στη Γάζα, καλώντας για διεθνή αντίδραση κατά των εγκλημάτων πολέμου. Συζήτησε επίσης τον διάλογο για την ειρήνη, εκφράζοντας την προθυμία της Τουρκίας να αναλάβει ρόλο εγγυητή για μια δίκαιη ειρήνη.

Επισημαίνοντας την κοινή γεωγραφία και ιστορία τους, ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Εκφράζοντας αισιοδοξία, υπογράμμισε ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί και κάλεσε σε κίνηση με καλή πίστη για τη δημιουργία μιας θάλασσας ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο.

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Μαξίμου - ertnews.gr

Η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

 1. Αποφυγή Διαβλητικών Δηλώσεων και Πράξεων: Τα δύο μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης, καθώς και να μη θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.
 2. Ενίσχυση των Διμερών Σχέσεων: Τα δύο μέρη δηλώνουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών.
 3. Φιλία, Αμοιβαίος Σεβασμός και Συνεργασία: Τα δύο μέρη δεσμεύονται να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση. Επίσης, επιδιώκουν την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών.
 4. Επίλυση Διαφορών με Ειρηνικά Μέσα: Τα δύο μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να επιλύουν οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
 5. Διατήρηση Διεθνούς Ειρήνης και Συνεργασίας: Τα δύο μέρη υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
 6. Συνεργασία σε Κλίμα Φιλίας και Αμοιβαίας Εμπιστοσύνης: Τα δύο μέρη εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών τους.
 7. Διαφύλαξη της Διεθνούς Νομιμότητας: Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης της διεθνούς νομιμότητας.
 8. Ανταλλαγή Επισκέψεων: Τα μέρη επιδιώκουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων.
 9. Δημιουργία Θετικής Ατμόσφαιρας: Τα δύο μέρη θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης και θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας.
LIVE – Σε λίγα λεπτά η αναχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα - ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΑ.gr

Τα Μέρη συμφώνησαν στα εξής:

 1. Πολιτικός Διάλογος:
  • Συμμετοχή σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος.
  • Διεξαγωγή διερευνητικών/διαβουλευτικών συνομιλιών.
 2. Θετική Ατζέντα:
  • Ενίσχυση του Κοινού Σχεδίου Δράσης σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα-οικονομία, τουρισμός, μεταφορές, ενέργεια, καινοτομία, επιστήμη και τεχνολογία, γεωργία, περιβαλλοντική προστασία, κοινωνική ασφάλιση και υγεία, νεολαία, εκπαίδευση και αθλητισμός.
 3. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης:
  • Υιοθέτηση μέτρων στον στρατιωτικό τομέα προς εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης και κινδύνων.
 4. Διατήρηση Ειρήνης και Σταθερότητας:
  • Δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
 5. Επίλυση Διαφορών:
  • Διαδικασία επίλυσης οποιαδήποτε διαφοράς με φιλικό τρόπο, είτε με απευθείας διαβουλεύσεις είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η Διακήρυξη δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Επιστρέφει στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος

Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου

Η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της προεδρίας της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε θετικό χαρακτήρα με έμφαση στο αίσθημα αλληλεγγύης και στην ανάγκη διατήρησης διαλόγου και καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προθυμία τους για συνεργασία και την ανάγκη διατήρησης ειρήνης, σταθερότητας, και σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας.

Επίσης, αναφέρθηκε η ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία σε θέματα που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, με σκοπό την αποφυγή εντάσεων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντική για το μέλλον και των δύο χωρών.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι διμερείς συναντήσεις και επαφές των υπουργών και αξιωματούχων αποτελούν ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων και την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε διάφορους τομείς.

Η ανακοίνωση για τον κοινό γεύμα εργασίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και η αναφορά σε συμφωνίες που προετοιμάζονται επιβεβαιώνουν τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς.

Σημαντική είναι η προοπτική για την επίλυση διαφορών με φιλικό τρόπο και μέσω διαλόγου, όπως αναφέρεται, ενισχύοντας το μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.