Παραμένει χαμηλό το επιτόκιο: Πτώση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων και μείωση του Spread

0
3

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σημείωσαν υποχώρηση την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του Bloomberg, η απόδοση έκλεισε στο 3,34%, μειώνοντας περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα (58 μ. β.) σε σχέση με ένα μήνα πριν. Το ίδιο διάστημα, η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων μειώθηκε λιγότερο από μισή μονάδα (47 μ. β.) στο 2,19%, με αποτέλεσμα το spread να μειωθεί στις 1,15 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μείωση του spread ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, καθώς επικράτησε η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτούσε την επενδυτική βαθμίδα. Η τάση ενισχύθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, όταν έγινε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίζει αυτοδύναμα, εξαλείφοντας την πολιτική αβεβαιότητα.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση του spread παίζει επίσης η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση συνεχίστηκε, και πρόσφατα, το spread μειώθηκε κατά 11 μ. β.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων επιρρίπτεται και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η ΕΚΤ και η Fed δεν θα αυξήσουν άλλο τα επιτόκια. Η ενδεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα αποτελεί θετικό σημάδι για τις δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της.