Πρόγνωση καιρού Ελλάδας: Εκτίμηση καιρικών συνθηκών για τις επόμενες ημέρες

0
21

Σήμερα, Σάββατο 16-12-2023, η πρόγνωση καιρού περιλαμβάνει τα εξής:

Προειδοποιήσεις: Στην ανατολική χώρα αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας υπάρχει πρόβλεψη για πυκνές χιονοπτώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, φτάνοντας τοπικά τα 9 μποφόρ.

Γενικά Χαρακτηριστικά: Σε όλη τη χώρα, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές. Στην ανατολική χώρα, και κυρίως σε Σποράδες, Θεσσαλία, Εύβοια και βορειοανατολικό Αιγαίο, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κατά τόπους. Μετά το απόγευμα, η ένταση των φαινομένων αναμένεται να περιοριστεί στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, με σταδιακή εξασθένηση.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με υφεση των χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα δυτικά 6 με 7, στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8, ενώ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Περιφερειακές Προγνώσεις:

 1. Μακεδονία, Θράκη:
  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ισχυρές κατα τόπους. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, τοπικά 9 μποφόρ.
 2. Ιόνιο, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:
  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ισχυρές κατα τόπους. Χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
 3. Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:
  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ισχυρές κατα τόπους. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7, στις θαλάσσιες περιοχές τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
 4. Κυκλάδες, Κρήτη:
  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Νότιοι 4 με 6, στις Κυκλάδες τοπικά έως 9 μποφόρ.
 5. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα:
  • Καιρός: Βροχές και καταιγίδες, ισχυρές κατα τόπους. Χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά.
  • Ανεμοι: Νότιοι 4 με 6, το βράδυ βορειοί 4 με 6 μποφόρ.
 6. Θεσσαλία:
  • Καιρός: Βροχές και καταιγίδες, ισχυρές κατα τόπους. Χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
 7. Αττική:
  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7, στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
 8. Θεσσαλονίκη:
  • Καιρός: Βροχές, με βελτίωση αναμένεται από αργά το βράδυ.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Πρόγνωση για την Κυριακή 17-12-2023: Στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες. Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο νότιο Ιόνιο όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18-12-2023: Στα ανατολικά και τα νότια, θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που παροδικά θα αυξηθούν, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στην Κρήτη. Επίσης, πιθανές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Παράλληλα, παρόλο που θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά μπορεί να σχηματιστεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-12-2023: Γενικά, ο καιρός θα είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Η ορατότητα μπορεί να περιοριστεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-12-2023: Γενικά, ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Από το απόγευμα, στα δυτικά και βαθμιαία στα νότια, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα μπορεί να περιοριστεί τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί και στη συνέχεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.