Προληπτικός έλεγχος καρκίνου μαστού: Σημαντική μείωση της θνησιμότητας με την έγκαιρη διάγνωση

0
9

Η πρόληψη και η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι κρίσιμες για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ αυτές 55 ετών και άνω μπορούν να το κάνουν κάθε δύο χρόνια. Η παράλειψη ακόμη και μίας εξέτασης μπορεί να οδηγήσει σε πιο προχωρημένη διάγνωση, επηρεάζοντας την πιθανότητα επιβίωσης.

Η πρόσφατη μελέτη ανέλυσε το ιστορικό μαστογραφιών σε 37,079 ασθενείς με καρκίνο του μαστού από το 1992 έως το 2016. Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε όλες τις προγραμματισμένες μαστογραφίες είχαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης άνω του 80%, σε σύγκριση με εκείνες που δεν υποβλήθηκαν σε καμία μαστογραφία (ποσοστό επιβίωσης 59.1% έως 77.6%).

Επιπλέον, οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε περισσότερες μαστογραφίες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είχαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης με τη χρήση μαστογραφιών για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.