Προσοχή στην υγεία: Χριστούγεννα και οι κίνδυνοι για έμφραγμα και εγκεφαλικό

0
15

Το τέλος του Δεκεμβρίου αντιπροσωπεύει μια περίοδο όπου ο συνδυασμός του άγχους των διακοπών και των χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί μια ιδανική συνταγή για την αύξηση των περιπτώσεων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια αυξάνεται σημαντικά, όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Δρ. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πίεση αυξάνεται λόγω των διάφορων μορφών άγχους που προκύπτουν, όπως οι αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η απόκλιση από τη φαρμακευτική αγωγή.

Η χαμηλή θερμοκρασία επιδρά επίσης αρνητικά στην καρδιακή υγεία, καθώς η εισπνοή κρύου αέρα ψύχει το αίμα στους πνεύμονες και συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Οι στεφανιαίες αρτηρίες, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον κρύο καιρό, αυξάνουν τους κινδύνους.

Οι δραστηριότητες με κρύο καιρό, όπως το φτυάρισμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες λόγω της υπερβολικής προσπάθειας και της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τα επιπλέον ρούχα. Έτσι, δημιουργείται μια καταιγίδα παραγόντων που ευνοούν το στρες στην καρδιά.

Για τα συμπτώματα των εμφραγμάτων, οι άνδρες εμφανίζουν βαριά πίεση στο στήθος και δύσπνοια, ενώ οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονη κόπωση ή ζάλη. Σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε από αυτά, προτείνεται άμεση μεταφορά στα επείγοντα.