Ρωσία: Έχει χάσει το 87% των στρατευμάτων της από την αρχή του πολέμου

0
19

Η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες στον στρατό της, με το 87% του συνόλου των ενεργών εδαφικών στρατευμάτων που είχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία να έχει εξαφανιστεί, καθώς και τα δύο τρίτα των τανκς της, αναφέρει πηγή που είναι εξοικειωμένη με μια αποσαφηνισμένη εκτίμηση πληροφοριών των ΗΠΑ που δόθηκε στο Κογκρέσο και παραχώρησε στο CNN.

Ωστόσο, παρά τις βαριές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προέλαση καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τα δύο χρόνια από την έναρξή του τον επόμενο χρόνο και οι αμερικανικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ουκρανία παραμένει βαθιά ευάλωτη. Μια αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας στη διάρκεια του φθινοπώρου εμποδίστηκε, και οι αμερικανικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως είναι απίθανο να πραγματοποιήσει σημαντικές προκρούσεις τους επόμενους μήνες.

Η εκτίμηση, που έστειλαν στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα, έρχεται ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν αντιδράσει αρνητικά στην παροχή πρόσθετων κεφαλαίων για την Ουκρανία και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξελίξει μια προσπάθεια προς το Κογκρέσο για να περάσει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, συναντιόμενος με κοινοβουλευτικούς και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ασφαλίσει την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που θεωρεί απαραίτητη για την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τη μάχη ενάντια στη Ρωσία.

Παρά τις απώλειες, η Ρωσία κατάφερε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της, με τη χαλάρωση των προδιαγραφών στρατολόγησης και τη χρήση αποθεμάτων παλαιού εξοπλισμού. Ωστόσο, η αξιολόγηση κατέληξε πως ο πόλεμος «έχει εκτοπίσει κατά πολύ την προσπάθεια της Ρωσίας για τη μοντερνοποίηση των εδαφικών της δυνάμεων».

Από τα 360.000 στρατεύματα που εισήλθαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συμβατικού και στρατιωτικού προσωπικού, η Ρωσία έχει χάσει 315.000 στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με την εκτίμηση. 2.200 από τα 3.500 τανκ έχουν χαθεί. Επιπλέον, έχουν καταστραφεί 4.400 από τα 13.600 οχήματα μάχης και περιπολίας, με ποσοστό απώλειας 32%.

«Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, η Ρωσία έχει χάσει πάνω από το τέταρτο των προεισαγωγικών αποθεμάτων εδαφικών δυνάμεων», αναφέρει η εκτίμηση. «Αυτό μείωσε την πολυπλοκότητα και την κλίμακα των επιθέσεων της Ρωσίας, οι οποίες από τα αρχικά του 2022 δεν κατάφεραν να κάνουν σημαντικές κερδοφορίες στην Ουκρανία».