Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου

0
22

Γιορτάζουν:

Μαριανός, Μαριανή

Επέτειοι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Προστατεύοντας Καινοτομία: Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοκτησίας

Γεγονότα:

1832: Η σημαία της ηγεμονίας της Σάμου Το Σουλτανάτο της Σάμου αναγνωρίζεται από τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’ ως αυτόνομη ηγεμονία, υποτελής στην Τουρκία, με εγγύηση από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία).

1893: Η Ελλάδα ανακοινώνει την πτώχευσή της. Στη Βουλή, ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει: “Δυστυχώς, καταλήξαμε σε οικονομική αδυναμία.”

1905: Ρόμπερτ Κοχ Ο Γερμανός ιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί τη φυματίωση.

1957: Σύλληψη μαθητή από βρετανικούς στρατιώτες Νέες επεισόδια μεταξύ μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου και των βρετανικών στρατευμάτων και της αστυνομίας. Την ίδια ημέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Κύπρου.

1963: Ο Γιώργος Σεφέρης λαμβάνει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Ο Γιώργος Σεφέρης τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1964: Ζαν-Πολ Σαρτρ Ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνείται να δεχτεί το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει τη γοητεία του συγγραφέα και του έργου του.

Γεννήσεις:

1790: Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ Ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ, Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, έγινε περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές του αφηγήσεις και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Θαν. 26/4/1861)

1815: Άντα Λάβλεϊς Η Άντα Λάβλεϊς, Αγγλίδα μαθηματικός και κόρη του Λόρδου Βύρωνα, θεωρείται μία από τις πρωτοπόρους στον τομέα της πληροφορικής. (Θαν. 27/11/1852)

1930: Γιώργος Παπαβασιλείου Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, Έλληνας πρωταθλητής των στίπλ (ΑΕΚ) και προπονητής, γεννήθηκε στην ημερομηνία αυτή. (Θαν. 12/3/2020)

1960: Κένεθ Μπράνα Ο Κένεθ Μπράνα, Βρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, γεννήθηκε στην ημερομηνία αυτή.

Θάνατοι:


1896: Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ Ο Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που έκανε επιτυχία με τη δημιουργία των βραβείων που φέρουν το όνομά του και απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. (Γεν. 21/10/1833)

1956: Αλέξανδρος Δελμούζος Ο Αλέξανδρος Δελμούζος, Έλληνας πρωτοπόρος παιδαγωγός, γεννήθηκε στην ημερομηνία αυτή. (Γεν. 31/12/1880)

1967: Ότις Ρέντινγκ Ο Ότις Ρέντινγκ, Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ, γνωστός για το τραγούδι “Sitting on the Dock of the Bay”, γεννήθηκε στην ημερομηνία αυτή. (Γεν. 9/9/1941)