Σαν σήμερα: 9 Δεκεμβρίου

0
6

Γιορτάζουν:

Άννα

Επέτειοι:

  • Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Γεγονότα:

1912: Το υποβρύχιο “Δελφίν”, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, εκτελεί επιθέσεις με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού “Μετζιτιέ”. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά σε επιχείρηση υποβρυχίου με χρήση τορπίλης στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρεί απροσδόκητα από τη θέση του ηγέτη του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Αμαλία.

1987: Έκρηξη της πρώτης Ιντιφάντας, μιας εξέγερσης των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

1990: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από 50 χρόνια.

2002: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρουσιάζει το αναθεωρημένο σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακού (“Σχέδιο Ανάν”) στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

2008: Στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, κηδεύεται ο 16χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο οποίος δολοφονήθηκε από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Πραγματοποιούνται συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Αλέκα Παπαρήγα δηλώνει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων” και προκαλεί αντιδράσεις.

Γεννήσεις:


1842: Ο Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Θαν. 8/2/1921)

1859: Ο Γεώργιος Δροσίνης, έλληνας ποιητής και πεζογράφος, γεννιέται. (Θαν. 3/1/1951)

1867: Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, γεννιέται. (Θαν. 14/1/1951)

Θάνατοι:

1641: Ο Άντονι Βαν Ντάικ, φλαμανδός ζωγράφος, γεννιέται στις 22 Μαρτίου 1599.

1970: Ο Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός που συνεργάστηκε με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς για τον σχεδιασμό των περίφημων σοβιετικών μαχητικών MiG, γεννιέται στις 23 Ιουλίου 1905.

1971: Η Άλκης Θρύλος, φιλολογικό ψευδώνυμο της Ελένης Ουράνη, η οποία ήταν ελληνίδα δοκιμιογράφος, κριτικός, και η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός στην Ελλάδα, γεννιέται το 1896.