Στα 675 δις αυξήθηκε το χρέος της Ελλάδας

0
5

Η έκθεση της ελβετικής UBS αποκαλύπτει πως παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οικονομικούς οίκους, η χώρα αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση στον τομέα του χρέους. Το συνολικό χρέος, που ανέρχεται σε εντυπωσιακά 657 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 305,8% του ΑΕΠ. Αυτό το ποσό υπερβαίνει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και δημιουργεί ανησυχίες για την βιωσιμότητα της οικονομίας.

Η UBS επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μια ψευδαίσθηση ευημερίας με τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, η οποία οφείλεται σε τεχνάσματα όπως ο πληθωρισμός. Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς το σύνολο του χρέους σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος, χρηματοοικονομικός) έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

ΕΛΣΤΑΤ: Στα €335 δισ. αυξήθηκε το χρέος της Ελλάδας!

Το δημόσιο χρέος αποτελεί το 64% του συνολικού, ενώ το ιδιωτικό χρέος είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την UBS, έχει εκμεταλλευτεί τον πληθωρισμό για να παρουσιάσει μια θετική εικόνα, παρόλο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει το 196,5%, με το ιδιωτικό χρέος να αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ. Εντούτοις, το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στο όριο του 129,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – The Analyst

Η ανάλυση της UBS επισημαίνει ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται λόγω αύξησης του ΑΕΠ και πληθωρισμού, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ευημερίας. Η ουσιαστική πρόκληση παραμένει, καθώς το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση, με το χρέος να αποτελεί ανησυχητικό φραγμό για τη μελλοντική ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας της.