Σταφύλια της οργής: Η πρόκληση της Ιαπωνίας να προστατεύσει τα φρούτα από κινεζικές αντιγραφές

0
3

Η ποικιλία λευκού σταφυλιού Shine Muscat, που καλλιεργείται από τον Γιούκι Νακαμούρα στην Ιαπωνία, αναπτύχθηκε μετά από 33 χρόνια πειραματισμών. Αυτή η ποικιλία έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο φρούτο που συσκευάζεται σαν κόσμημα και πωλείται σε μεγάλα καταστήματα στο Τόκιο σε τιμές που φτάνουν μερικές φορές τα 100 ευρώ το κιλό.

Ο Γιούκι Νακαμούρα, αμπελουργός 35 ετών, ονειρεύεται να εξάγει τα Shine Muscat στο εξωτερικό, όπως στο Χονγκ Κονγκ ή την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα από απομιμήσεις που προέρχονται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα και που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

Οι κινεζικές και νοτιοκορεατικές εκδοχές του Shine Muscat είναι αντίγραφα που χρησιμοποιούνται ως μοσχεύματα από κληματαριές που πήραν από την Ιαπωνία, χωρίς να καταβάλλουν δικαιώματα στην Ιαπωνία.

Παρά την ύπαρξη απομιμήσεων, η Ιαπωνία δεν έχει νομικά μέσα για να απαιτήσει πληρωμές από την Κίνα ή τη Νότια Κορέα για τη χρήση της ποικιλίας Shine Muscat. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιαπωνία δεν έχει καταχωρίσει την ποικιλία στο εξωτερικό σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Οι Ιάπωνες παραγωγοί φαίνεται ότι παράλειψαν να εξασφαλίσουν επαρκώς την πνευματική ιδιοκτησία τους, ενώ η Κίνα και η Νότια Κορέα εκμεταλλεύονται αυτήν την αμέλεια και παράγουν αντίγραφα του Shine Muscat.

Η Ιαπωνία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν και με άλλα φρούτα, όπως φράουλες, κεράσια και εσπεριδοειδή, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα οφείλεται σε έλλειψη επαρκούς προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας από τη μεριά της Ιαπωνίας.