Συμμορία ΑΤΜ: Τι αναφέρει η δικογραφία για τις γνώσεις του τράπερ στα εκρηκτικά

0
17

Οι αστυνομικές αρχές περιγράφουν με λεπτομέρεια τους ρόλους των τριών συλληφθέντων στη συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ και άρπαζε χρήματα. Σύμφωνα με τη δικογραφία:

Ο Δ.Κ. κατέχει τον πιο ενεργό ρόλο, έχοντας γνώσεις για τις εκρηκτικές ύλες και πραγματοποιώντας ελεγχόμενες εκρήξεις. Είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα των ΑΤΜ, έκοβε με τον τροχό, αφαιρούσε την περιμετρική ενίσχυση και τοποθετούσε στην μεταλλική κατασκευή την εκρηκτική ύλη.

Ο Μ.Ν. ήταν ο βοηθός του Δ.Κ. και λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος με τον τρίτο συνεργό τους. Συνέδραμε στην αφαίρεση των χρημάτων μετά την έκρηξη.

Ο Μ.Κ. επιτηρούσε τον χώρο περιμετρικά των καταστημάτων ενώ οι άλλοι απενεργοποιούσαν τα ΑΤΜ. Επιπροσθέτως, πραγματοποιούσε κατόπτευση των ΑΤΜ τις προηγούμενες ημέρες και επιφορτιζόταν να ειδοποιεί τους άλλους σε περίπτωση που κάποιος πλησιάζει.

«…Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις καθώς είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Με τη χρήση τροχού κοπής παραβίαζαν την στεφάνη από το πίσω μέρος των αυτόματων ταμειακών μηχανών και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας στέρεες εκρηκτικές ύλες τις οποίες προμηθευόταν από την μαύρη αγορά, κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυροκροτητές, τους οποίους προσάρμοζαν σε αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές που έβαζαν στα ΑΤΜ.

Στη συνέχεια διέφευγαν από το σημείο επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα αυτοκίνητα αρχικά και στη συνέχεια με ενοικιαζόμενα οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές».

Πάντα πριν από κάθε χτύπημα ένα από τα μέλη της συμμορίας έκανε κατόπτευση χώρου, ενώ ήταν πολύ προσεκτικοί ώστε να μην αφήσουν DNA και αποτυπώματα και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν πάντα άσπρες στολές και γάντια.

«…Τις προηγούμενες ημέρες της επίθεσης ο κατηγορούμενος Μ.Κ μετέβαινε στην επαρχία και διενεργούσε κατόπτευση στα σημεία που βρίσκονταν τα ΑΤΜ. Λόγω του εγκληματικού τους παρελθόντος, τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναθέσει το ρόλο αυτό στο συγκεκριμένο κατηγορούμενο, καθώς οποιοσδήποτε τυχόν αστυνομικός έλεγχος δεν θα κινούσε υποψίες δεδομένου ότι δεν είχε απασχολήσει ξανά για αντίστοιχα αδικήματα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της συμμορίας ακολουθούσαν τις παρακάτω διαδικασίες:

  1. Εντοπισμός ΑΤΜ: Εντόπιζαν αυτόματες ταμειακές μηχανές της Εθνικής Τράπεζας που ήταν εγκατεστημένες είτε σε καταστήματα είτε σε σούπερ μάρκετ σε εξωτερικούς χώρους στην επαρχία. Επέλεγαν συγκεκριμένα ΑΤΜ που πίστευαν ότι θα είχαν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και δεν είχαν συστήματα ασφαλείας με χρωματισμό μελάνης των χρημάτων.
  2. Προετοιμασία Οχημάτων: Έκλεβαν οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν είτε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που πωλούνται σε ιστοσελίδα, είτε αφαιρούσαν τις εμπρόσθιες πινακίδες κυκλοφορίας λίγο πριν πραγματοποιήσουν την έκρηξη.
  3. Εκρηκτικά: Ο Δ.Κ. κατείχε γνώσεις για τις εκρηκτικές ύλες. Άνοιγε τα ΑΤΜ, έκοβε με τον τροχό, αφαιρούσε την περιμετρική ενίσχυση, και τοποθετούσε τη μεταλλική κατασκευή με την εκρηκτική ύλη.
  4. Αφαίρεση Χρημάτων: Μετά την έκρηξη, αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που περιήχαν.

Ακολούθως, για να δυσχεράνουν την έρευνα των αρχών, νοίκιαζαν οχήματα από την περιοχή των ΑΤΜ, και αφαιρούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας πριν από την έκρηξη.

«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους με ολόσωμες λευκές φόρμες εργασίας. Απέκρυπταν τα πρόσωπα τους με μαύρες κουκούλες και φορούσαν γάντια εργασίας, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων και να καταστήσουν με αυτό τον τρόπο πιο δυσχερή την ταυτοποίηση και διασύνδεση τους με τις συγκεκριμένες πράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση φορούσαν καμπαρτίνες και πλήρως μαύρη αμφίεση. Επιπλέον, προκειμένου να καλύψουν τις ενέργειές τους, κατά τη διάρκεια διάρρηξης των ΑΤΜ και να καλύψουν τα ίχνη τους, χρωμάτιζαν με σπρέι τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν το χώρο του ΑΤΜ».