Σύνοδος κορυφής: Ουγγαρία θέτει βέτο κατά της βοήθειας 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

0
28

Τα ηγετικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν δυσκολίες την νύχτα από Πέμπτη σε Παρασκευή να πείσουν την Ουγγαρία να ανακαλέσει το βέτο της σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο ενίσχυσης προς την Ουκρανία, το οποίο ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά την έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης με την Ουκρανία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατήρησε το βέτο του, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως “νύχτα βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία” και “βέτο στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου”.

Οι υπόλοιπες 26 χώρες μέλη αντιμετώπισαν αδυναμία να ξεπεράσουν την αντίσταση του Ούγγρου ηγέτη λόγω της απαιτούμενης ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων. Η απόφαση ανακοινώθηκε πως θα επανεξεταστεί στις αρχές του επόμενου έτους. Η προσφορά οικονομικής ενίσχυσης ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, με 33 δισ. ευρώ ως δάνεια και 17 δισ. ευρώ ως δωρεές σε διάστημα τεσσάρων ετών από το 2024, έχει κρίσιμη σημασία για το Κίεβο.

Παράλληλα, προηγήθηκε απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν απέχθηκε από τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να μοιραστεί την ευθύνη για τις αποφάσεις των υπολοίπων κρατών μελών. Η αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίστηκε ως νίκη για την Ουκρανία και ως ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας για τους πολίτες της.

Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπό προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς τους όρους της ΕΕ.