Συντάξεις: Διπλή αύξηση για συγκεκριμένες ομάδες – Επιπτώσεις στην προσωπική διαφορά

0
3


Οι συνταξιούχοι στη χώρα αναμένεται να απολαύσουν διπλή χριστουγεννιάτικη χαρά, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια αναμένεται να λάβουν αυξημένες συντάξεις. Η αύξηση αυτή θα φτάσει το 3%, ενώ ένα επιπλέον οικονομικό όφελος θα προκύψει από την επιταγή ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιταγή ακρίβειας αναμένεται να διατεθεί από τις 18 έως τις 21 Δεκεμβρίου, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στις 20 Δεκεμβρίου, και οι αυξημένες συντάξεις του Ιανουαρίου από τις 19 έως τις 21 του μήνα.

Το διπλό μπόνους αφορά συνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ τον μήνα, χωρίς προσωπική διαφορά ή μικρότερη των 10 ευρώ. Αυτοί αναμένεται να λάβουν τόσο την αύξηση των 3%, όσο και την επιταγή ακρίβειας.

Επιπλέον, περίπου 730.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό θα καταβληθεί μόνο σε εκείνους που θα δουν αύξηση 3% λογιστικά, όχι πραγματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η σύνταξή τους είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούνται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα το υπερβάλλον ποσό να λογίζεται ως “προσωπική διαφορά” και να μειώνεται σταδιακά με τις αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί.

Η παροχή αυτή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.